Koristite Bluetooth? Možda bi zbog ovoga trebalo da prestanete

Svi koriste Bluetooth, ali bi možda trebalo da prestanu to da čine...

Tehnopolis

Izvor: B92, Index

Sreda, 28.08.2019.

09:00

Koristite Bluetooth? Možda bi zbog ovoga trebalo da prestanete
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Amaviael

Tehnologija koju u današnje vreme uzimamo zdravo za gotovo - povezuje sve: od naših pametnih telefona i satova, preko slušalice i frižidera, pa sve do tostera i vibratora. Sve više stručnjaka, međutim, tvrdi da je to veliki problem.

Razlog za to je isključivo povezan sa bezbednošću i zaštitom podataka. To je problem koji nije teško rešiti i tu sve zavisi od vas, ali bi vi trebalo na to da se odlučite.

Ove godine na DEF CON-u, najvećoj konvenciji hakera na svetu, istraživači su pokazali koliko je lako, uz pomoć Bluetootha, identifikovati ranjive digitalne zvučnike. Jednom kada se identifikuju, hakeri mogu da preuzmu kontrolu nad zvučnicima i da puštaju opasne zvuke koji mogu da dovedu do oštećenja sluha bilo koga ko stoji u neposrednoj blizini. Hakeri mogu da presretnu i menjaju sve podatke koji se šalju posredstvom ove tehnologije, a mogu i da vas prisluškuju. Putem AirDropa mogu da dođu do vaših podataka, a mnoge prodavnice koriste Bluetooth da bi pratile lokaciju kupaca i te informacije kasnije prodavale oglašivačima koji na osnovu njih stvaraju bazu podataka.

To je, ustvari, vrlo jednostavno. Trebalo bi samo Bluetooth da držite isključen, jer vas u suprotnom ta tehnologija, u svakom trenutku čini, ranjivim za sve koji vašu neopreznost žele da zloupotrebe.

Tako da je preporuka da ga, ako možete bez njega, ne koristite. A ako već morate, isključite ga istog trenutka kada prestanete da ga koristite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: