Huawei lansirao najbrži čip zasnovan na veštačkoj inteligenciji

Kineska telekomunikaciona kompanija Huawei objavila je danas komercijalne prednosti svog čipa zasnovanog na veštačkoj inteligenciji (AI), s kojim konkuriše čipovima vodećih američkih giganata poput Qualcomm i Nvidia-e.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty/Billy H.C. Kwok / Stringer
Foto: Getty/Billy H.C. Kwok / Stringer

Lansiranjem ovog čipa Huawei nastoji da se suprotstavi kontinuiranom pritisku SAD-a i da dokaže da i dalje može da proizvodi bazne tehnološke komponente (core technology), ocenjuje CNBC.

Čip, nazvan "ascend 910", prvi put je javnosti predstavljen u oktobru prošle godine i namenjen je centrima za skladištenje podataka. Naime, kompanijama koje koriste AI aplikacije potrebne su ogromne količine podataka za instruisanje pametnih algoritama, što može potrajati nekoliko dana ili nedelja.

Iz Huawei-ja, međutim, poručuju da najnoviji čip može obraditi više podataka u kraćem vremenskom roku nego konkurentski čipovi i da pomoći da se mreža ososobi se obradu podataka za samo nekoliko minuta.

"Ostvarujemo stalni napredak otkako smo u oktobru prošle godine najavili našu AI strategiju. Sve ide po planu, od istraživanja i razvoja do lansiranja proizvoda", izjavio je Erik Sju, jedan od rotirajućih predsednika Huawei-ja.

Najnoviji proizvod dolazi u uslovima kada se Huawei i dalje suočava sa pritiskom američke vlade. Kompanija se nalazi na "crnoj listi" SAD-a, koja ograničava američke kompanije da posluju s kineskim tehnološkim divom.

Kineskoj kompaniji je, međutim, nedavno produžena privremena licenca za 90 dana, što znači da je američkim komanijama dozvoljeno da obavljaju određene transakcije sa Huawei-om. Kompanija se oslanja na brojne američke dobavljačce kako bi obezbedio neke ključne tehnologije.

strana 1 od 27 idi na stranu