"Dajemo im malo više vremena da se osamostale": Bela kuća ponovo produžila licencu Huaweiju

Američki ministar trgovine Vilbur Ros izjavio je da će vlada SAD produžiti privremenu licencu Huaweiju za još 90 dana, što će kineskoj kompaniji omogućiti kupovinu delova od američkih proizvođača kako bi mogla da servisira postojeće kupce.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos / poringdown
Foto: Depositphotos / poringdown

"Grejs period" za Huawei se produžava uprkos tome što je gotovo čak 50 njegovih filijala dodato na "ekonomsku crnu listu" SAD-a, navodi agencija Rojters.

"Privremena opšta licenca" za Huawei, koja ističe danas, biće produžena za 90 dana, rekao je Ros za Foks biznis netvork.

Takođe je naveo da je 46 filijala Huaweia pridodato na takozvanu "crnu listu entiteta", što znači da je trenutno više od 100 "entiteta" Huaweia obuhvaćeno ograničenjima.

Cilj najnovijeg produženja je, kako je naveo Ros, da se pomogne američkim klijentima, od kojih mnogi upravljaju mrežama u ruralnim delovima SAD.

"Dajemo im malo više vremena da se osamostale", rekao je Ros.

Od 70 milijardi dolara koliko je Huawei potrošio na kupovinu komponenti u 2018. godini, oko 11 milijardi dolara otišlo je u ruke američkih kompanija, među kojima su i Qualcomm, Intel i Micron, navodi Rojters.

Vesti

Huaweijev novi flegšip stiže i pored zabrane za Google?

Huawei planira da u Evropi pusti u prodaju novi pametni telefon iz premijum segmenta i pored toga što možda neće biti u mogućnosti da uz njega ponudi Android operativni sistem i korišćenje popularnih aplikacija, kao što je Google Maps, rekao je zvaničnik kineske kompanije agenciji Rojters.

Vesti četvrtak 29.08. 09:00 Komentara: 32
strana 1 od 27 idi na stranu