Kako su političari postali kriminalci ili posledice (ne)pouzdanog (ne)prepoznavanja lica

Propratne manifestacije tehnologije prepoznavanja lica (facial recognition) u Americi dovoljno su se nagomilale da proizvedu snažnu kontru takvoj praksi.

Tehnopolis

Izvor: LA Times, Svet kompjutera

Subota, 17.08.2019.

10:30

Kako su političari postali kriminalci ili posledice (ne)pouzdanog (ne)prepoznavanja lica
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Elnur_

Iako se u liberalnom maniru kritikuje sama ideja preterane prismotre, neprofitna organizacija ACLU (American Civil Liberties Union) ne propušta priliku i da naglasi njenu nepouzdanost.

Prošlog jula, prilikom pobune protiv projekta Rekognition (koji je sprovodio Amazon u saradnji sa administracijom), taj sistem je testiran na fotografijama američkih kongresmena.

Kako je bogata baza privedenih i osuđivanih lica pogrešno ocenila, 28 kongresmena su kriminalci. Prilikom podnošenja ovogodišnje inicijative AB1215, koja bi proglasila prepoznavanje lica od strane policijskih kamera nezakonitom na teritoriji Kalifornije, test je ponovljen, sa sličnim rezultatima.

Ovog puta, broj počinilaca je manji za dvoje, ili tehnologija napreduje, ili je prosto uzorak manji, prenosi Svet kompjutera.

Osim komične, pajtonovske premise da su za nepristrasnu mašinu političar i kriminalac isto, izgleda da je rano da se zakon bezrezervno osloni na veštačku inteligenciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: