Alexa počinje da "leči" Britance

Britanska državna zdravstvena služba udružuje se sa Amazonom radi pružanja medicinskih saveta za uobičajena oboljenja poput migrene i gripa i to putem Alexe, glasovnog asistenta američkog tehnološkog diva, sa ciljem da se pomogne većem broju pacijenata kod kuće i da se smanje troškovi.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.07.2019.

12:23

Alexa počinje da
Foto: Depositphotos / seewhatmitchsee

Plan je da se pacijentima - posebno starijim osobama, slepima i onima koji nisu u mogućnosti da pristupe internetu preko tradicionalnih uređaja - putem korišćenja glasovne komande obezbedi dostupnost informacijama koje je verifikovala Nacionalna zdravstvena služba (NHS), saopštila je britanska vlada, javlja Rojters.

Sporazum između dve strane bi mogao da ublaži pritisak na Nacionalnu zdravstvenu službu tako što će smanjiti potrebu za odlaskom kod lekara.

Sa ovim dogovorom, Amazon nastavlja širenje u zdravstvenom sektoru, nakon kupovine onlajn apoteke PillPack prošle godine i uspostavljanja saradnje sa kompanijom "Berkshire Hathaway" i " JPMorgan Chase"-om u Sjedinjenim Državama, sa ciljem smanjenja zdravstvenih troškova za stotine hiljada njihovih zaposlenih, navodi Rojters.

Britanski sekretar za zdravstvo Met Henkok je izjavio da milioni ljudi već postavljaju pitanja Alexi, i drugim glasovnim asistentima, o zdravstvenim tegobama i da on želi da bezbedi da oni u odgovoru dobiju najbolji medicinski savet.

On je dodao i da će ovaj servis biti podržan čvrstim pravilima o privatnosti kako bi se zaštitila tajnost podataka o pacijentima.
Ilustracija / Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
NHS se suočava sa rastućim finansijskim pritiskom u svetlu sve većeg priliva pacijenata i budžetskih ograničenja. Lekar opšte prakse, koji se često naziva "porodični lekarom", obično je prva instanca kojoj se obraća osoba koja se oseća loše.

Helen Stouks-Lampard, predsednica Kraljevskog koledža za lekare opšte prakse, kaže da bi tehnologija glasovnog asistenta mogla da oslobodi više lekarskih termina za pacijente kojima je to najpotrebnije.

Amazonovi uređaji koji omogućavaju pristup glasovnom asistentu Alexa, kao što su "Echo" i "Echo Dot", koštaju u rasponu od 50-ak do više od 200 funti.

Algoritam američke kompanije koristi informacije sa NHS-ovog veb sajta za davanje odgovora na glasovna pitanja tipa:

"Alexa, kako da lečim migrenu?", ili "Alexa, koji su simptomi malih boginja?", navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: