Cahi Izrael za B92: Dovoljno je da samo pokažete prstom na ono što želite da saznate

Izraelska start-up kompanija "OrCam" predstavila je prvi put u Srbiji jedinstven uređaj "OrCam MyEye 2.0" koji pomaže slepim i slabovidim osobama, kao i osobama sa disleksijom.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 11.07.2019.

09:34

Cahi Izrael za B92: Dovoljno je da samo pokažete prstom na ono što želite da saznate
Foto: OrCam

Piše: Miloš Anđelković

Ovaj inovativan izum prvi je uređaj ovakve vrste na svetu, rekao je u razgovoru za B92 regionalni direktor "Orcam-a" za Evropu Cahi Izrael (Tzahi Israel).

U svetu već postoji jedna verzija ovog uređaja, "Orcam MyEye 1.0" koji je napravljen s ciljem da pomogne i olakša čitanje slepim i slabovidim osobama, ali se razvojem i napretkom tehnologije javila potreba za uređajem sa više funkcija, što je uslovilo nastanak naprednije verzije ovog uređaja.
Foto: OrCam
Napravljen je tako da slepim i slabovidim ljudima pruža veću nezavisnost pri svakodnevnim aktivnostima. Ovaj uređaj osnažuje slepe ljude da čitaju, uče i rade na sebi, naglasio je Izrael.

Uređaj je veoma mali, veličine prsta, a težak je svega 22 grama. Koristi se tako što se jednostavno zakači za naočare sa spoljne strane. Uređaj funkcioniše kao bluetooth dodatak, a čine ga kamera, blic i spikerfon. Iako je "OrCam MyEye2.0" najsavremeniji ovakav uređaj, on veoma jednostavno radi. Dovoljno je samo da osoba pokaže prstom na ono što želi da sazna.

Prednost ovog uređaja u odnosu na prvobitnu njegovu verziju je u tome što može da se koristi u više situacija. Čitanje je samo jedna od njih.
Foto: OrCam
"OrCam MyEye2.0" uz pomoć kamere snima tekstove i pretvara ih u govor, odnosno čita napisani tekst korisnicima. Ovaj uređaj prepoznaje i boje, novčanice, pa čak i lica.

"OrCam MyEye2.0" može da prepoznaje ljude tako što zapamti njihovo lice i pri svakom sledećem susretu izgovara njihovo ime.

Osoba koja koristi ovaj uređaj treba prstom da pokaže na dokument ili stvar koju želi da pročita, a postoji mogućnost podešavanja brzine čitanja i pauziranja. Uređaj prepoznaje tekst sa bilo koje površine ili ekrana, a privatnost korisnika je potpuno zaštićena, jer uređaj nigde ne skladišti skenirane podatke. Za njegovo korišćenje nije potreban internet.

Uređaj trenutno prepoznaje 25 jezika u 48 zemalja, a srpski jezik će biti ubačen u softver već od jeseni, naglašava Izrael.

Cena uređaja "OrCam MyEye2.0" je 4.500 evra, dok uređaj prethodne generacije "OrCam MyEye1.0" košta 3.500 evra.
Foto: OrCam
Izrael se nada da će Vlada Srbije i resorna ministarstva naći način da pomognu slepim i slabovidim građanima da dođu do ovog uređaja i tako im olakšaju svakodnevni život.

Prvi korisnik "pametnih naočara" u Srbiji je 15-godišnja Ivana Đorđević, učenica osmog razreda Škole za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović", koja je ovaj uređaj dobila na poklon.

Ovo vredno optičko pomagalo Ivani su uručile Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam i predstavnici izrealske kompanije "Orcam".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: