Bili ste nedavno u Kini? Šta mislite, koliko Kina zna o vama?

Kineska granična policija instalirala je špijunski softver na mobilne telefone turista koji bi ušli u tu zemlju na određenim graničnim prelazima u regiji Sinkjang.

Tehnopolis

Izvor: B92, The Verge

Sreda, 03.07.2019.

16:55

Bili ste nedavno u Kini? Šta mislite, koliko Kina zna o vama?
Foto: sepavone/depositphotos

Agenti te službe su od turista zahtevali da predaju svoje telefone i lozinke pre nego što uđu u Kinu, da bi im potom odnosili telefone i kasnije ih ponovo vraćali.

Službenici su potom skenirali sadržaje na iPhone uređajima i instalirane spyware aplikacije na uređajima sa Android operativnim sistemom.

Aplikacija, koja nosi oznaku - BXAQ (ili Fēng cǎi), prikuplja telefonske kontakte, tekstualne poruke, istorijat poziva, unose u kalendar, koje se sve aplikacije nalaze instalirane na telefon, kao i koja se korisnička imena koriste u aplikacijama. Ona, potom, te podatke aploauduje na server.

Aplikacija bi trebalo da bude izbrisana nakon što završi sa skeniranjem telefona. Međutim, izgleda sa su pojedini pripadnici granične policije, u nekim slučajevima zaboravili to da urade, pa je tako ova "policijska akcija" i otkrivena, piše The Verge.

Poznato je da Kina sprovodi intenzivan nadzor nad muslimanskim etničkim manjinama (najviše Ujgurima) koje žive na području Sinkjanga.

O incidentu sa špijunuranjem mobilinih telefona pisali brojni svetski mediji, među kojima i Guardian i New York Times. Kineske vlasti još uvek nisu odgovorile na njihove navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: