Srpski programeri "ulaze" u Google PlayStore

Preduzetnici i programeri iz Srbije uskoro će moći svoje proizvode, aplikacije koje postavljaju na prodavnicu Google PlayStore, da i direktno naplaćuju, rezultat je razgovora predstavnika kompanije Google sa Narodnom bankom Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Pe3check
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Pe3check

Viceguverner NBS Dragana Stanić kaže za Tanjug da su do sada programeri, fizička lica, bili u prilici da njihove aplikacije budu besplatno preuzimane sa jednog dela servisa Googleove prodavnice, a da je za vlasnike aplikacija važno da se njihovi proizvodi postavljaju na drugom delu Google PlayStorea, gde je to na komercijalnoj osnovi.

"Google do nedavno to nije omogućavao nikome u regionu i bilo je mišljenja u javnosti da to onemogućava NBS svojim zakonskim propisima. Međutim, upravo je suprotno. Guverner se u proteklih par godina u nekoliko navrata obraćala Googleu i inicirala tu temu", objašnjava Stanić.

Dodaje da se ova kompanija nedavno obratila NBS-u sa pitanjem da li postoje pravne prepreke za prodaju aplikacija.

Narodna banka je, kaže, razgovarala sa Googleovim predstavnicima i dala im pisano mišljenje da ne postoje nikakve prepreke da ta kompanija omogući našim programerima pristup ovom servisu, odnosno, da prodaju aplikacije na globalnom tržištu.

"Nadamo se da će ova globalna kompanija omogućiti ovaj servis i za našu zemlju u narednim mesecima", rekla je viceguvernerka.

Stanić kaže da će biti omogućeno da korisnici iz Srbije registruju takozvani trgovački račun na Googlestoru što će im omogućiti da na komercijalnoj osnovi postavljaju svoje softverske proizvode i da dobiju zaradu od tih aplikacija na račune u bankama u našoj zemlji.

Ocenjuje da je to vrlo značajno za razvoj IT industrije u Srbiji, pre svega za pojedinačne programere - frilensere.

Stanić ističe da je aktivnost sa Googleom samo jedna od mnogih koje se preduzimaju u pravcu razvoja, ne samo finansijskog tržišta, nego i podsticanja inovacija na tržištu generalno.

Zoja Kukić iz Inicijative "Digitalna Srbija" kaže da je Google u poslednjih godinu i po dana intenzivirao odnose sa srpskim IT i startap tržištem, iako ta kompanija u našoj zemlji nema kancelariju.

Ukazuje da u mnogim državama ovakva mogućnost postoji godinama.

"Treba da olakšamo i unapredimo regulativu, da bi nas bilo još više i da bi smo bili još uspešniji", kaže Kukić.

Trenutno je, objašnjava, omogućeno da domaći programeri naplaćuju svoje proizvode na plejstoru Googlea i da naplaćuju unutar aplikacije neke dodatne karakteristike, što do sada nije bilo moguće.

Naši programeri su i do sada naplaćivali svoje proizvode, ali tako što su kompanije registrovali u nekim drugim zemljama.

"Naš zakon je komplikovan i izazovan u smislu prilagođavanja, a Google je očigledno odlučio da se prilagodi u nekoj razumnoj meri, ali pitanje da li to možemo da očekujemo od drugih igrača", rekla je ona.

U organizaciji Inicijativa "Digitalna Srbija" nemaju podatke o broju aplikacija koje se postavljaju na Googleovu prodavnicu sa ovih prostora.

Navode da Nordeusovu aplikaciju, proizvod iz Srbije, na Google plej storu ima ukupno 200 miliona igrača dok aplikacije gejming studija "Two desperados" imaju 30 miliona preuzimanja širom sveta.

Vesti

Tojotin robot-košarkaš postao Ginisov rekorder

Toyota je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, objavljeno je na njihovom zvaničnom blogu – a dostignuće nije imalo nikakve veze s automobilima. U 2017. godini, tim inženjera iz kompanije je smatrao da bi bilo zabavno koristiti svoje slobodno vreme za kreiranje robota košarkaša koji bi mogao da pogodi koš u svakom pokušaju.

Vesti četvrtak 27.06. 11:03 Komentara: 15

Robot-patka spasava japansku tradiciju VIDEO

Vekovima su uzgajivači pirinča u Aziji koristili patke kao prirodnu alternativu pesticidima. Dok plivaju potopljenim pirinčanim poljima, one prebiraju i čupaju korov i traže insekte kojima se hrane. Istovremeno, izmet koji ispuštaju služi kao dodatni izvor gnojiva.

Vesti sreda 26.06. 20:15 Komentara: 5
strana 1 od 25 idi na stranu