I kineski "superkompjuteraši" na Trampovoj "crnoj listi"

SAD su stavile na crnu listu pet kineskih organizacija koje se bave "superkompjutingom", koje su označene kao pretnju po američku nacionalnu bezbednost i kojima je onemogućen pristup poverljivoj tehnologiji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages / Alex Wong
Foto: Gettyimages / Alex Wong

Taj potez američkog Ministarstva trgovine mogao bi da iskomplikuje sastanak predsednika SAD i Kine, Donalda Trampa i Si Đinpinga, planiran za sledeću nedelju u Japanu na samitu G20, sa ciljem smirivanja trgovinskog spora dve najveće svetske ekonomije.

Među pet kineskih organizacija koje je američko Ministarstvo trgovine stavilo na "crnu listu", nalazi se proizvođač superkompjutera Sugon, tri sa njim povezane organizacije i Institut za tehnologiju kompjutinga Vuši Điangnan.

U odluci se navodi da su njihove aktivnosti "u suprotnosti sa nacionalnom bezbednošću i interesima spoljne politike SAD".

Američke kompanije ne mogu da prodaju tehnologiju organizacijama na crnoj listi bez odobrenja vlade.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/Regisser_com
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Regisser_com

Ministarstvo trgovine SAD stavilo je prošlog meseca na crnu listu kineskog telekomunikacionog giganta, kompaniju Huawei, što je pojačalo tenzije između Vašingtona i Pekinga.

"Superkompjuting" se definiše kao obrada "masivno složenih problema" ili problema sa veoma mnogo podataka, pri čemu se koriste "koncentrisani računarski resursi" više kompjuterskih sistema koji rade paralelno i nazivaju se "superkompjuterom".

"Superkompjuting" angažuje sistem čiji svi računari rade na maksimumu svojih mogućnosti.

Vesti

Tojotin robot-košarkaš postao Ginisov rekorder

Toyota je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, objavljeno je na njihovom zvaničnom blogu – a dostignuće nije imalo nikakve veze s automobilima. U 2017. godini, tim inženjera iz kompanije je smatrao da bi bilo zabavno koristiti svoje slobodno vreme za kreiranje robota košarkaša koji bi mogao da pogodi koš u svakom pokušaju.

Vesti četvrtak 27.06. 11:03 Komentara: 15

Robot-patka spasava japansku tradiciju VIDEO

Vekovima su uzgajivači pirinča u Aziji koristili patke kao prirodnu alternativu pesticidima. Dok plivaju potopljenim pirinčanim poljima, one prebiraju i čupaju korov i traže insekte kojima se hrane. Istovremeno, izmet koji ispuštaju služi kao dodatni izvor gnojiva.

Vesti sreda 26.06. 20:15 Komentara: 5
strana 1 od 25 idi na stranu