Etika veštačke inteligencije sitže na Oksford

Osnivač i prvi čovek moćne američke privatne investicione grupacije Blackstone Stiven Švarcman doniraće 150 miliona dolara britanskom univerzitetu Oksford za izgradnju Centra za humanističke nauke u sklopu kojeg će biti smešten Institut za proučavanje etike veštačke inteligencije.

Izvor: N1, Hina
Podeli
Foto: Depositphotos / bloodua
Foto: Depositphotos / bloodua

Pročitajte još:

Švarcman centar bi trebalo da ima programe od istorije do muzike, a u sklopu tog centra biće smešten Institut za etiku u veštačkoj inteligenciji.

"Gotovo hiljadu godina studije humanističkih nauka na Oksfordu su jezgru zapadne civilizacije i učenja. Moramo da obezbedimo da se njegovi uvidi i načela mogu prilagoditi današnjem dinamičnom svetu", rekao je Švarcman u saopštenju.

Oko četvrtina studenata na Oksfordu studira humanističke nauke, uključujući savremene jezike, teologiju, filozofiju i engleski.

Sa tog univerziteta poručuju da će centar razmatrati uticaj veštačke inteligencije, koja bi mogla da predstavlja izazov u poimanju toga šta znači biti čovek i promeniti aspekte naših života.

Novi objekti koji se finansiraju donacijom uključuju koncertnu dvoranu od 500 mesta i slušaonicu sa 250 sedećih mesta.

Švarcman je takođe donirao i američke univerzitete, uključujući 350 miliona dolara koje je dao Institutu za tehnologiju u Masačusetsu i 150 miliona dolara Jejlu. Na kineskom univerzitetu Cinghua 2013. godine osnovao je međunarodni program stipendija vredan 575 miliona dolara.

Vesti

Tojotin robot-košarkaš postao Ginisov rekorder

Toyota je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, objavljeno je na njihovom zvaničnom blogu – a dostignuće nije imalo nikakve veze s automobilima. U 2017. godini, tim inženjera iz kompanije je smatrao da bi bilo zabavno koristiti svoje slobodno vreme za kreiranje robota košarkaša koji bi mogao da pogodi koš u svakom pokušaju.

Vesti četvrtak 27.06. 11:03 Komentara: 15

Robot-patka spasava japansku tradiciju VIDEO

Vekovima su uzgajivači pirinča u Aziji koristili patke kao prirodnu alternativu pesticidima. Dok plivaju potopljenim pirinčanim poljima, one prebiraju i čupaju korov i traže insekte kojima se hrane. Istovremeno, izmet koji ispuštaju služi kao dodatni izvor gnojiva.

Vesti sreda 26.06. 20:15 Komentara: 5
strana 1 od 25 idi na stranu