Etika veštačke inteligencije sitže na Oksford

Osnivač i prvi čovek moćne američke privatne investicione grupacije Blackstone Stiven Švarcman doniraće 150 miliona dolara britanskom univerzitetu Oksford za izgradnju Centra za humanističke nauke u sklopu kojeg će biti smešten Institut za proučavanje etike veštačke inteligencije.

Tehnopolis

Izvor: N1, Hina

Sreda, 19.06.2019.

09:46

Etika veštačke inteligencije sitže na Oksford
Foto: Depositphotos / bloodua

Švarcman centar bi trebalo da ima programe od istorije do muzike, a u sklopu tog centra biće smešten Institut za etiku u veštačkoj inteligenciji.

"Gotovo hiljadu godina studije humanističkih nauka na Oksfordu su jezgru zapadne civilizacije i učenja. Moramo da obezbedimo da se njegovi uvidi i načela mogu prilagoditi današnjem dinamičnom svetu", rekao je Švarcman u saopštenju.

Oko četvrtina studenata na Oksfordu studira humanističke nauke, uključujući savremene jezike, teologiju, filozofiju i engleski.

Sa tog univerziteta poručuju da će centar razmatrati uticaj veštačke inteligencije, koja bi mogla da predstavlja izazov u poimanju toga šta znači biti čovek i promeniti aspekte naših života.

Novi objekti koji se finansiraju donacijom uključuju koncertnu dvoranu od 500 mesta i slušaonicu sa 250 sedećih mesta.

Švarcman je takođe donirao i američke univerzitete, uključujući 350 miliona dolara koje je dao Institutu za tehnologiju u Masačusetsu i 150 miliona dolara Jejlu. Na kineskom univerzitetu Cinghua 2013. godine osnovao je međunarodni program stipendija vredan 575 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: