Milijardu i po Appleovih uređaja na meti hakera zbog do sada nepoznatog problema?

Izraelska forenzička kompanija Cellebrite otkrila korisnicima Appleovih uređaja da je pronašla način da provali u bilo koji iPhone ili iPad sa bilo kojom verzijom iOS-a uključujući i najnoviju, što se odnosi na otprilike 1,4 milijardi uređaja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos / Rosinka79
Foto: Depositphotos / Rosinka79

Cellebrite je saopštio da je moguće izvesti "potpuno ekstrakciju sistema datoteka na bilo kom iOS uređaju" i da je ta usluga je na prodaju.

Upozorenje izraelske kompanije bi trebalo shvatiti ozbiljno, budući da je američki FBI angažovao upravo Cellebrite 2016. godine, kada je trebalo da se otključa iPhone 5c, koji je pripadao teroristi Sijadu Rizvanu Faruku, koji je 2015. izveo napad u San Bernardinu.

Cellebrite, u svoju odbranu, navodi da njihov alat zahteva da uređaj koji se hakuje mora fizički da bude u posedu hakera, pošto je to nemoguće izvesti daljinski. Međutim, njihova oprema može na eBayu da se kupi za samo 100 dolara, što je bukvalno ostvarenje sna za hakere i ljubomorne partnere.

Očigledno je da je otkriven način kako neko može da "upadne" u vaš iPhone ili iPad, sa bilo kojom verzijom iOS-a, kao i da Apple nije znao za taj problem, niti kako da spreči ili reši ovaj problem, piše Forbes.

Apple se dugo vremena hvalio da su njihovi telefoni potpuno bezbedni uređaji u odnosu na rivale, budući da je Cellebrite još ranije tvrdio da može da hakuje Android uređaje. Sada, međutim, Apple mora da se potrudi u da pronađe rešenje za ovaj problem pre nego što se on raširi.

Vesti

Tojotin robot-košarkaš postao Ginisov rekorder

Toyota je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, objavljeno je na njihovom zvaničnom blogu – a dostignuće nije imalo nikakve veze s automobilima. U 2017. godini, tim inženjera iz kompanije je smatrao da bi bilo zabavno koristiti svoje slobodno vreme za kreiranje robota košarkaša koji bi mogao da pogodi koš u svakom pokušaju.

Vesti četvrtak 27.06. 11:03 Komentara: 15

Robot-patka spasava japansku tradiciju VIDEO

Vekovima su uzgajivači pirinča u Aziji koristili patke kao prirodnu alternativu pesticidima. Dok plivaju potopljenim pirinčanim poljima, one prebiraju i čupaju korov i traže insekte kojima se hrane. Istovremeno, izmet koji ispuštaju služi kao dodatni izvor gnojiva.

Vesti sreda 26.06. 20:15 Komentara: 5
strana 1 od 25 idi na stranu