Kontraofanziva: Huawei traži milijardu dolara za korišćenje svojih patenata u SAD

Prošlo je mesec dana od početka "slučaja Huawei", odnosno od kako je američka administracija povukla prvi očigeldni ofanzivni potez u, već duže vreme tinjajućem, trgovinskom ratu sa Kinom.

Priredio: Miloš B. JovanovićIzvor: B92
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/booblikuk
Ilustracija / Foto: Depositphotos/booblikuk

Od momenta kada je predsednik SAD zabranio prodaju američke tehnologije kineskim kompanijama, tehnološki gigant iz Šenžena i jedan od najvećih globalnih igrača na polju mobilne telefonije postao je glavna meta Trampove "ratoborne" ekonomske politike.

Iako se do sada uglavnom govorilo o posledicama koje već jeste, kao i o onima koje bi dalje mogao, da pretrpi Huawei, sada je, izgleda, došlo vreme za kontraofanzivu.

Kineska kompanija je najavila da od američkog telekomunikacionog konglomerata - kompanije Verizon potražuje, ni manje ni više nego - milijardu dolara!

Huaweijev zahtev se zasniva na mnogobrojnim patentima i tehnologijama, na koje polaže prava, a koje Verizon koristi u svom poslovanju.

Foto: GettyImages / Justin Sullivan
Foto: GettyImages / Justin Sullivan

Prema tvrdnjama kineske kompanije, Verizon krši prava korišćenja za više od 230 patenata, koji se odnose na raznovrsnu telekomunikacionu opremu (žičana infrastruktura, mrežna oprema, IoT rešenja i dr.), a za koje je Huawei nosilac licence.

Međutim, Verizon nije jedini, budući da bi Huaweiju "na meti" moglo da se nađe još 20-tak kompanija koje posluju sa američkim telekomunikacionim gigantom.

Kako je objavila agencija Reuters, predstavnici dve kompanije već nekoliko puta su sastali u Njujorku, ali ni jedna od "zaraćenih" strana se još uvek nije oglasila po pitaju enormnog potraživanja.

strana 1 od 25 idi na stranu