"Veštačka inteligencija neće zameniti ljude"

Skladištima "Amazona" uvek će biti potreban ljudski kadar, tvrdi glavni robotički tehnolog te kompanije Taj Brejdi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/IgorVetushko
Ilustracija / Foto: Depositphotos/IgorVetushko

Tehnološki gigant iz Sijetla je saopštio da je rasporedio više od 200.000 robota na radna mesta u skladištima na oko 50 lokacija.

Uprkos tome što "Amazon" ulaže velika sredstva u naprednu robotiku, Taj Brejdi je rekao da centri kompanije nikada neće doći do tačke u kojoj bi mogli biti potpuno automatizovani.

"Nikako. Nijedan atom mog tela to ne vidi", rekao je glavni robotički tehnolog američke kompanije.

"Način na koji ja razmišljam o ovome je simfonija ljudi i mašina koji rade zajedno, treba vam i jedno i drugo", istakao je Brejdi i poručio da izazov koji imamo pred sobom je da pametno dizajniramo mašine da bismo proširili ljudske sposobnosti.

"Amazon" je organizovao "Re: Mars", skup koji je imao za cilj da prikaže najnovije radove te firme u mašinskom učenju, automatizaciji, robotici i svemiru.

Uz nedavnu potvrdu da će 200.000 robota raditi u skladištima, porastao je strah od toga da će nas oni jednog dana potpuno zameniti.

Brejdi je naglasio da je sugestija da će robotika i veštačka inteligencija zameniti ljude "mit".

"To je preoblikovanje vašeg odnosa sa mašinama, zar ne?", rekao je Brejdi.

"Proširujete ljudske sposobnosti. A kada steknete produktivnost, onda imate sposobnost da stvorite nova radna mesta koja su bila nezamisliva pre pet godina", poručio je Brejdi.

strana 1 od 25 idi na stranu