Kakvu poruku najnovija Zakerbergova odluka šalje Huaweiju?

Facebook više neće dozvoljavati Huaweiju da prodaje nove modele svojih pametnih telefona sa unapred instaliranim njihovim aplikacijama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages / Chip Somodevilla
Foto: Gettyimages / Chip Somodevilla

To je poslednja, u nizu reakcija, zapadnih tehnoloških komanija nastala kao posledica prekidanja veza između njih i kineske kompanije Huawei.

Ipak, vlasnici Huaweijevih telefona i dalje će moći da preuzimaju i da koriste kako Facebook, tako i WhatsApp i Instagram, kao i da nastave da dobijaju nadogradnje putem Play Storea.

Jedina razlika je u tome da Huawei neće moći da ih koristi kao preinstalirane, što je slučaj i sa sličnim servisima kao što je Twitter.

Iz ovoga se očigledno može zaključiti da Facebook ima nešto drugačiji pristup trgovinskoj zabrani, koju je uveo predsednik SAD Donald Tramp, u odnosu na Google, koji je obezbedio samo privremenu dozvolu za instaliranje svojih bezbednosnih nadogradnji na postojeće Huaweijeve pametne telefone.

Mobilni uređaji komapnije Huawei koji se nalaze u prodaji ili "oni koji još uvek nisu isporučeni ili napravljeni" i dalje će imati Googleove usluge kao preinstalirane, ali je Facebook zabranio preinstaliranje na "svaki pametni telefon koji još uvek nije napustio fabriku", piše The Verge.

Ova odluka, međutim, nije nešto što zabrinjava Huawei, kao što je to slučaj sa odlukama Googela i ARM-a, koje Huaweiju ograničavaju upotrebu osnovnih Android usluga, kao i razvoj sopstvenih čipova.

Potez Facebooka, međutim, Huaweiju zatvara još jedan potencijalni kanal za distribuciju aplikacije trećih strana klijentima, čime se naglašava potreba da će kineska kompanija morati da krene sa samostalnim razvojem sopstvenog app storea.

Vesti

Tojotin robot-košarkaš postao Ginisov rekorder

Toyota je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, objavljeno je na njihovom zvaničnom blogu – a dostignuće nije imalo nikakve veze s automobilima. U 2017. godini, tim inženjera iz kompanije je smatrao da bi bilo zabavno koristiti svoje slobodno vreme za kreiranje robota košarkaša koji bi mogao da pogodi koš u svakom pokušaju.

Vesti četvrtak 27.06. 11:03 Komentara: 15

Robot-patka spasava japansku tradiciju VIDEO

Vekovima su uzgajivači pirinča u Aziji koristili patke kao prirodnu alternativu pesticidima. Dok plivaju potopljenim pirinčanim poljima, one prebiraju i čupaju korov i traže insekte kojima se hrane. Istovremeno, izmet koji ispuštaju služi kao dodatni izvor gnojiva.

Vesti sreda 26.06. 20:15 Komentara: 5
strana 1 od 25 idi na stranu