5G stiže u Rusiju

Izgleda da se, za razliku od Donalda Trampa i američke administracije, Kremlj i njegov šef Vladimir Putin uopšte ne plaše špijuniranja od strane Kine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos / alexeynovikov
Foto: Depositphotos / alexeynovikov

Da li je to zaista tako ili ne - ne možemo da tvrdimo, tek ruski telekomunikacioni operater MTS je upravo potpisao ugovor sa kineskom kompanijom Huawei o izgradnji prve 5G mreže u Rusiji.

Taj posao je dobio puno odobravanje Vladimira Putina i ruskog državnog vrha, budući da je dogovor sklopljen tokom zvanične posete kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi.

Taj dogovor predstavlja drugi posao kineskog tehnološkog giganta u Rusiji za relativno kratko vreme, odnosno od kako su SAD uvele sankcije toj kompaniji.

Huawei je prethodno od ruskog developera i proizvođača bezbednosne tehnologije, kompanije Vokord, kupio tehnologiju za prepoznavanje lica.

Huawei i MTS su potpisali sporazum o razvoju 5G tehnologija i pokretanju mreže pete generacije u 2019. i 2020. godini, koji predviđa i rad na razvoju LTE mreže, osnivanje zona za testiranje i postavljanje osnovnih 5G mreža za različite namene.

strana 1 od 25 idi na stranu