Povratak na klasiku: Predstavljen novi Apple Mac Pro FOTO

Priznavši da je Mac Pro iz 2013. godine bio loš, Apple je još ranije obećao da će sledeća verzija predstavljati povratak modularnijim računarima. A ona je upravo predstavljena na Apple Worldwide Developers konferenciji, u San Hozeu u Kaliforniji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages / Justin Sullivan
Foto: Gettyimages / Justin Sullivan

Tamo je zvanično predstavljen potpuno novi redizajnirani Apple Mac Pro. Iako novog dizajna, Mac Pro 2019 predstavlja svojevrsni povratak na Appleov klasični izgled.

Njegovu unutrašnjost odlikuje fleksibilnost i modularnost, a upravo to su bile najslabije tačake odlazećeg modela. Računar je opremljen novim Intel Xeon procesorom, koji ima i do 28 jezgara, snage do 300W, kao i naprednim sistemom hlađenja koji mu omogućava konstantan rad, bez ograničenja.

Sistemska memorija je proširiva do maksimalnih 1.5 TB. Računar odlikuje i osam internih PCI Express slotova, od kojih su četiri dvostruka. Dva USB-C i dva USB-A porta nalaze se sa prednje strane, a jedan USB-C port sa zadnje.

Uz novi Mac Pro, Apple je predstavio i MPX modul - PCIe karticu koja se sastoji od dve grafičke kartice, ima sopstveni hladnjak (heatsink), kao i Thunderbolt 3 konektor za dodatno povezivanje. Apple ističe da upravo Thunderbolt 3 omogućava povezivanje sa AMD Radeon Pro Vega 2 ili Radeon Pro Vega 2 Duo grafičkim kartama, prenosi The Verge.

Osim glavne zvezde događaja - novog računara Mac Pro, tehnološki gigant iz Kupretina večeras je predstavio i nove operativne sisteme: iPadOS - namenjenog popularnom Appleovom tabletu, zatim novi iOS 13 operativni sistem za iPhone i najavio novu softversku platformu za pametne sataove pod imenom watchOS 6.

O novim Appleovim proizvodima i svemu što je predstavljeno na ovogodišnjem WWDC-u slušajte u novoj epizodi Tehnopolis Podcasta.

strana 1 od 25 idi na stranu