Recite mu nešto i vaš kompjuter će pogoditi kako izgledate

Novi sistem veštačke inteligencije - Speech2Face, koji su kreirali stručnjaci sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu, sposoban je da na osnovu kratkog snimka nečijeg glasa rekonstruiše kako osoba izgleda u stvarnom životu.

Tehnopolis

Izvor: Science Alert, PC Press

Ponedeljak, 03.06.2019.

18:57

Recite mu nešto i vaš kompjuter će pogoditi kako izgledate
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Syda_Productions

Rezultati naravno nisu savršeni, ali su, tvrde kreatori, prilično dobri za etapu u kojoj se projekat nalazi.

AI sistemi bi, međutim, uskoro mogli da postanu još pametniji, ali i još opasniji, budući da im je za dešifrovanje nečijeg identiteta potrebno sve manje i manje podataka.

Novi sistem je obučavan uz pomoć kratkih snimaka glasova različitih osoba, koji su potom povezivani sa odgovarajućim fotografijama govornika.

Ova i slične tehnologije pokreću i mnoga pitanja o privatnosti, kao i diskriminacije, najviše zbog toga što su se već pojavili AI sistemi koji su usvojili predrasude svojih kreatora.

Iako je projekat samo deo akademskog istraživanja, važno je da se na vreme raspravlja o etičkim problemima, a posebno kada su u pitanju distopijski programi koji bi na osnovu komadića informacija mogli da sklapaju čitave identitete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: