Recite mu nešto i vaš kompjuter će pogoditi kako izgledate

Novi sistem veštačke inteligencije - Speech2Face, koji su kreirali stručnjaci sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu, sposoban je da na osnovu kratkog snimka nečijeg glasa rekonstruiše kako osoba izgleda u stvarnom životu.

Izvor: Science Alert, PC Press
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Syda_Productions
Ilustracija / Foto: Depositphotos/Syda_Productions

Rezultati naravno nisu savršeni, ali su, tvrde kreatori, prilično dobri za etapu u kojoj se projekat nalazi.

AI sistemi bi, međutim, uskoro mogli da postanu još pametniji, ali i još opasniji, budući da im je za dešifrovanje nečijeg identiteta potrebno sve manje i manje podataka.

Novi sistem je obučavan uz pomoć kratkih snimaka glasova različitih osoba, koji su potom povezivani sa odgovarajućim fotografijama govornika.

Ova i slične tehnologije pokreću i mnoga pitanja o privatnosti, kao i diskriminacije, najviše zbog toga što su se već pojavili AI sistemi koji su usvojili predrasude svojih kreatora.

Iako je projekat samo deo akademskog istraživanja, važno je da se na vreme raspravlja o etičkim problemima, a posebno kada su u pitanju distopijski programi koji bi na osnovu komadića informacija mogli da sklapaju čitave identitete.

Vesti

Tojotin robot-košarkaš postao Ginisov rekorder

Toyota je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, objavljeno je na njihovom zvaničnom blogu – a dostignuće nije imalo nikakve veze s automobilima. U 2017. godini, tim inženjera iz kompanije je smatrao da bi bilo zabavno koristiti svoje slobodno vreme za kreiranje robota košarkaša koji bi mogao da pogodi koš u svakom pokušaju.

Vesti četvrtak 27.06. 11:03 Komentara: 15

Robot-patka spasava japansku tradiciju VIDEO

Vekovima su uzgajivači pirinča u Aziji koristili patke kao prirodnu alternativu pesticidima. Dok plivaju potopljenim pirinčanim poljima, one prebiraju i čupaju korov i traže insekte kojima se hrane. Istovremeno, izmet koji ispuštaju služi kao dodatni izvor gnojiva.

Vesti sreda 26.06. 20:15 Komentara: 5
strana 1 od 25 idi na stranu