B92 u Parizu: Huawei predstavio svoje najnaprednije telefone, poznata cena u Srbiji FOTO/VIDEO

Kineski tehnološki gigant Huawei u Parizu je predstavio svoje najnovije premijum modele pametnih telefona P30 serije.

Tehnopolis

Izvor: Milos B. Jovanoviæ

Utorak, 26.03.2019.

14:30

B92 u Parizu: Huawei predstavio svoje najnaprednije telefone, poznata cena u Srbiji FOTO/VIDEO
Foto: B92

Piše: Miloš B. Jovanović

Lansiranje uređaja koji obiluju brojnim naprednim karakteristikama, privuklo je veliku pažnju novinara i tehnoloških stručnjaka, na zvaničnoj prezetnaciji koju je održao izvršni direktor kompanije Huawei Ričard Ju.

Pod sloganom "Leading inovation for better connected life", u Parizu su predstavljene napredne inovacije uređaja P30 serije. Ovi telefoni donose mnogo toga na polju veštačke inteligencije i naprednih mogućnosti za snimanje fotografija i video snimaka, a tu su i inovativni detalji kao što je odsustvo gornjeg zvučnika (Acoustic screen technology) i brojne druge karakteristike Huaweija P30 i P30 Pro.

Pametni telefoni P30 serije primenu veštačke inteligencije podižu na viši nivo. Njeni algoritmi konstantno uče koje aplikacije se tokom upotrebe najčešće koriste, kao i kada, koliko i šta se pomoću njih radi. Telefoni se time maksimalno prilagođavaju potrebama korisnika, predviđaju kad mu je potrebna određena aplikacija i unapred je pokreću.

Veštačka inteligencija prepoznaje i opcije i aplikacije koje se ne koriste i sama ih zatvara kako bi telefon brže radio. Zahvaljujući tome, AI vodi računa i o još jednoj veoma bitnoj - dužini trajanja braterije.
Foto: B92
Jedna od najzanimljivijih karakteristika nove Huaweijeve perjanice svakao je "periskopska" kamera telefona P30 Pro, sa relanim optičkim zumom, i njene mogućnosti. Koliko je taj aspekt samom proizvođaču bitan, govori i je dan od slogana pod kojim se P serija reklamira - "P for photography". Kamere oba P30 modela opremljene su vrhunskom Leica optikom.

Sistem od tri kamere na poleđini uređaja P30 Pro čine glavna sa senzorom od 40 megapiksela (f/1.6), sa optičkom stabilizacijom slike, druga širokougaona od 20 megapiksela (f/2.2) i treća kamera od osam megapiksela i sistemom periskopskog zumiranja koja omogućava 5X optički i 10X hibridni zum.
Telefoni P serije opremljeni su OLED ekranima. Pro model dolazi se većim 6,47-inčni panelom zaobljenih ivica, sa odnosom stranica od 19,5:9. Huawei P30 Pro ima veći ekran u poređenju sa 6,39-inčnim ekranom prošlogodišnjeg flegšip modela Mate 20 Pro, dok je rezolucija ekrana nešto niža, i iznosi 2.340x1080 piksela (full HD+).

U vrhu ekrana se nalazi "notch" u obliku kapljice, u koji je smeštena selfi kamera od 32 megapiksela.

Srce Huaweija P30 Pro čini HiSilicon Kirin 980 procesor, u kombinaciji sa 8GB RAM memorije i 128, 256 i 512GB prostora za skladištenje. Memoriju je moguće proširiti pomoću Nano Memory kartice, novog formata koji je kreirao upravo Huawei.

Uređaj napaja baterija kapaciteta 4.200mAh, koja se puni pomoću brzog punjača od 40W ili brzog bežičnog punjača od 15W.
Foto: B92
Manji model - P30 na poleđini ima tri kamere: glavnu od 40 megapiksela (f/1.8) bez optičke stabilizacije, širokougaonu od 16 megapiksela i treću od 8 megapiksela (f/2.4). Telefon ima mogućnost optičkog zuma do 3X i hibridnog (sve tri kamere zajedno) do 5X.

U vrhu ekrana, dijagonale 6,1 inč, koji nema zaobljene ivice, takođe se nalazi "zub" u obliku kapljice, u kome je selfi kamera sa senzorom od 32 megapiksela.

Kamere modela P serije omogućavaju i inovatinu opciju snimnja Dual-View videa, kao i snimanja videa u uslovima sabijeg osvetljenja.
Foto: B92
Huawei P30 takođe pokreće Kirin 980 procesor, s tim što je on kod manjeg modela uparen sa 6GB RAM-a i 128GB interne memorije proširive isključivo memorijskim karticama. Uređaj napaja nešto manja baterija, kapaciteta 3.650mAh koja se puni pomoću brzog punjača od 22,5W .

Oba modela imaju i "reverse wireless charging" opciju, pa se njihove baterije mogu bežično puniti po principu "leđa o leđa".

Huawei P30 I P30 Pro dolaze bez klasičnog 3,5mm ulaza za slušalice, što je već postalo standard za premijum klasu pametnih telefona. Oba uređaja koriste operativni sistem Android 9 Pie i EMUI 9 interfejs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: