Huawei Mate X: Tanki, veliki, inovativni "preklopnik" FOTO/VIDEO

Kineska komapnija Huawei predstavila je, na sajmu Mobile World Congress 2019, koji se ovih dana održava u Barseloni, svoj prvi pametni telefon na preklop - Huawei Mate X.

Priredio: Miloš B. JovanovićIzvor: B92
Podeli
Printscreen YouTube/Engadget
Printscreen YouTube/Engadget

Pročitajte još:

Prezentacija je održana samo četiri dana nakon predstavljanja konkurentskog Samsungovog modela sa savitljivim ekranom, pod imenom Fold.

Inovatovni Huawei Mate X kombinuje 5G tehnologiju, ekran na preklapanje, veštačku inteligenciju i potpuno novi režim rada interfejsa.

Uređaj je opremljen OLED ekranom dijagonale 8 inča (kada je otvoren). Osnovna razlika u odnosu na Samsungov model je to što Mate X ima ekran sa spoljne strane (preklopni ekran na spoljnoj strani uređaja pokriva i prednju i zadnju stranu telefona kada se on preklopi).

Foto: Huawei
Foto: Huawei

Proizvođač posebno ističe funkcionalnu kombinaciju fleksibilnog OLED panela i Falcon Wing mehaničkog zglob, koji omogućava uspešno otvaranje i zaklapanje uređaja.

Kada je uređaj preklopljen, dijagonala njegovog većeg ekrana iznosi 6,8 inča, a manjeg 6,6 inča.

Inače, Mate X je veći, ali tanji od Samsunga F. Njegova debljina iznosi 11 milimetara, dok je Fold debljine 17 milimetara. Kada je otvoren, Mate X je "debeo" samo 5,4 milimetara.

Huawei je na Mobile World Congress-u, osim modela Mate X, predstavio širi spektar uređaja, među kojima su unapređena verziju laptop računara Huawei MateBook X Pro, nove "mejnstrim" PC notebook uređaje Huawei MateBook13 i Huawei MateBook 14, kao i Huawei 5G CPE (customer premise equipment) Pro, prvi komercijalni uređaj u koji je ugrađen Balong 5000 modem.

Huawei Mate X je opremljnen najnovijm HiSilicon Kirin 980 čipsetom. U osnovnoj postavci dolazi sa 8GB RAM memorije i 512GB prostora za skladištenje podataka. Uređaj napaja baterija kapaciteta 4.500mAh.

Osim "2 u 1" sistema ekrana, još jedna značajna inovativna karakteristika ovog uređaja, koji podržava 5G mreže, je i Balong 5.000 5G modem. Zahvaljujući njemu, korisnik će, kako navodi proizvođač, moći da preuzimanje fajl veličine 1GB za samo 3 sekunde.

Huawei Mate X bi na evropskom tržištu trebalo da se pojavi sredinom ove godine, i to po ceni od 2.299 evra.

strana 1 od 36 idi na stranu