Sunovrat iPhonea u Kini, Huawei nezaustavljiv uprkos problemima

Prodaja iPhonea u Kini pala je za 20 odsto na godišnjem nivou u četvrtom tromesečju 2018. godine, dok je prodaja pametnih telefona kineskog konkurenta Huaweija porasla za 23 odsto, objavila je analitička agencija IDC.

Izvor: Index, Hina
Podeli
GettyImages
GettyImages

Apple u svojim kvartalnim izveštajima više ne objavljuje podatke o obimu prodaje iPhonea, već samo prihode od prodaje, što znači da je IDC-ova analiza, kroz proveru prodajnih kanala, često najjasniji pokazatelj promena u prodaji.

Apple je nedavno objavio da je prihod od prodaje iPhonea u proteklom tromesečju pao za 15 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Izvršni direktor te kompanije Tim Kuk je pad potražnje u Kini naveo kao jedan od najvažnijih razloga smanjenja procena prodaje u narednom razdoblju.

Podaci IDC-a ukazuju na pad prodaje iPhonea u Kini u proteklom kvartalu za 19,9 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, dok je Huaweijev broj isporuka porastao za 23,3 odsto.

Time je Appleov tržišni udeo smanjen na 11,5 odsto, sa 12,9 odsto godinu dana ranije, stoji u izveštaju.

"Osim uobičajnih nadogradnji performansi u 2018. godini i malih promena dizajna, nije bilo većih inovacija koje bi podstakle korisnike da nastave da menjaju svoje telefone po znatno većoj ceni. Teško makroekonomsko okruženje u Kini i napad domaćih inovativnih robnih brendova takođe su bili razlozi Appleovog pada", navodi se u izveštaju.

GettyImages
GettyImages

Kinesko tržište pametnih telefona se, u tom kvartalu, smanjilo za 9,7 odsto, ali je Apple zabeležio pad dva puta bržim tempom, navodi IDC. Usporavanje rasta privrede, produživanje vremena zamene i visoke cene iPhonea doprineli su padu američkog giganta.

Nakon dugogodišnjeg snažnog rasta, sada se vodeći brendovi pametnih telefona Applea i južnokorejskog Samsunga žestoko nadmeću na stagnirajućem globalnom tržištu.

Huawei, koji je nadmašio Apple i, u 2018. godini, postao svetski brend pametnih telefona broj dva, i dalje ostaje lider na kineskom tržištu. Tu poziciju je učvrstio nakon što mu je u poslednjem tromesečju prošle godine prodaja skočila za 23,3 odsto, što je više nego kod svih ostalih brendova, navodi IDC.

Apple je na četvrtom mestu po prodaji pametnih telefona u Kini, iza kineskog Oppo-a i Viva, navodi se u IDC-ovom izveštaju.

Huawei snažno raste, uprkos tome što je ta kompanija poslednjih meseci suočena sa nizom problema, među kojima je i hapšenje direktorke finansija kompanije, zbog optužbi za finansijsku prevaru.

Uz to, SAD su okupile svoje saveznike u pokušaju da blokiraju Huawei da prodaje mrežnu opremu nove generacije.

strana 1 od 36 idi na stranu