Sudije emigrirale, ali tehnologija nudi rešenje

Iako postoji na desetine aplikacija za komunikaciju i video pozive preko interneta, Skype se tokom godina nametnuo kao standard kada su video pozivi u pitanju.

Izvor: B92, Danas.rs
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Ekonomska i politička kriza u Venecueli traje već dve godine, inflacija je dostigla astronomske razmere, a u zemlji vladaju nestašice goriva, lekova i hrane. Predsednik Maduro odbija da da ostavku, a za to vreme se opozicioni poslanik Huan Gvaido proglasio za novog predsednika u Parlamentu, što su priznale SAD, Kanada i neke zemlje EU.

Ono što je vrlo zanimljivo u ovoj Južnoameričkoj drami je da Venecuela sada ima i paralelni Vrhovni sud, čije sudije odlučuju i sastaju se – preko Skype video poziva. Naime, kako piše Danas, rs, sudije ovog suda žive u emigraciji u SAD, Panami, Kolumbiji i Čileu, a sastaju se svakih petnaest dana putem video poziva.

Predstavnik opozicije Venecuele u SAD, Karlos Vekio kaže da je ovaj sud osudio Predsednika Madura na 18 godina zatvorske kazne, a pojedine generale za korupciju i zločine protiv građana.

Zanimljivo je i da Rusija, Kina i Kuba i dalje daju podršku Maduru, i smatraju ga za legitimnog nosioca vlasti.

33 članova „paralelnog“ Vrhovnog suda Venecuele kažu da se nadaju vrlo skoroj promeni vladajućeg režima, te da onda neće morati da odlučuju i donose presude putem Interneta.

strana 1 od 36 idi na stranu