Apple priznao: "Bag" u aplikaciji omogućava prisluškivanje

Kompanija Apple privremeno je onemogućila rad svoje FaceTime aplikacije za video pozive, kako bi popravila veliki sigurnostni propust koji se kod nje javio.

Tehnopolis

Izvor: The Verge, 9to5mac

Utorak, 29.01.2019.

18:30

Apple priznao:
GettyImages

FaceTime je, naime, korisnicima omogućavao da prisluškuju druge korisnike čak i kada oni ne prihvate dolazeći poziv. Kod nekih slučajeva se čak dešavalo da iPhone pošalje video snimak bez znanja korisnika.

Apple je priznao propust, saopštivši da postoji rešenje ovog problema, kao i da će on biti ispravljen sa prvim sledećim ažuriranjem, koje bi trebalo da se pojavi već ove nedelje. A do tada, kao privremenu mera zaštite korisnika, Apple je onemogućio grupne pozive putem FaceTimea.

Problem, koji je otkrio blog 9to5mac, javlja kada oba korisnika koji koriste 12.1, ili noviju, verziju Appleovog operativnog sistema iOS.

Prilikom grupnih poziva pute FaceTimea dolazi do aktiviranja mikrofona uređaja, čak i kad pozvani korisnik ne odgovori na poziv. Mogućnost prisluškivanja može da traje do momenta kada se, nakon određenog vremena, prekine poziv.

Takođe, pritisak na taster za blokiranje poziva ili isključivanje uređaja dovodi do slanja videa osobi koja poziva, a da pri tome osoba koja prima poziv to ne zna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: