Profesor za uvođenje video-igara na fakultete i u škole VIDEO

Da li su video-igre dobre ili loše za psihološko i fizičko zdravlje dece? Ne postoji konkretan odgovor na ovo pitanje godinama. Dok neka istraživanja ističu da video-igre izazivaju zavisnost, one mogu izazvati nasilje i prouzrokovati čitav niz emocionalnih problema kod dece, drugi ukazuju na njihovu pozitivnu stranu u rešavanju problema učenja, razvoju kognitivnih veština i koordinaciji očiju.

Izvor: B92
Podeli
Foto:gettyimages
Foto:gettyimages

Istina je verovatno negde u sredini. Da, umereno igranje video-igara može poboljšati kognitivne i socijalne veštine kod dece i mladih, ali naglasak je na umerenim igrama i dobrom odabiru video-igara.

Potencijalni rizici preteranog igranja video-igara prepoznali su i izvozni timovi koji zapošljavaju svoje profesionalne igrače kao fizičare i trenere, kao i psiholozi koji se brinu da igrači ne smetaju previše u virtuelnom svetu.

Međutim, jedan američki profesor smatra da bi video-igre trebalo uvesti na fakultetima što pre.
Henri C. Foli je predsednik njujorškog Instituta za tehnologiju i uveren je da video-igre mogu biti presudne za stvaranje veština koje su potrebne mladim ljudima u budućnosti.

U kolumni za Venture Beat, Foli ističe kako igranje video-igara priprema mlade za funkcionisanje u stvarnom svetu, prenosi zimo.dnevnik.
Mnoge igre zapravo poboljšavaju koncentraciju, pamćenje i donošenje odluka, prema detaljnoj analizi objavljenoj u časopisu American Journal of Play. Istraživanje iz 2013. pokazalo je da igranje akcionih video-igara poboljšava rezultate kod dece sa disleksijom na testovima čitanja - u nekim slučajevima više od tradicionalnih metoda, kaže Foli.

Takođe naglašava kako video-igre mogu da poboljšaju napredno rešavanje problema - zahtevnije veštine poslovnog sveta, koje uključuju razumevanje problema, identifikaciju uzoraka i razvoj rešenja.

U studiji iz 2016. godine istraživači sa Univerziteta Nortvestern i Kolumbija otkrili su da su video-igre u kojima igrači istražuju, grade nove svetove i sami postavljaju ciljeve, zapravo veoma dobre u razvoju ovakvog razmišljanja, ističe Foli.
On takođe napominje da industrija video-igara nudi čitav niz potencijalnih karijera - kako u izradi i igranju video-igara. Zato Foli veruje da bi fakulteti trebalo da ulažu u e-sport timove.

Kao primer, Robert Moris Univerzitet Illinois je osnovao svoj izvozni tim 2014. godine i više od 100 škola u Sjedinjenim Državama trenutno sarađuje u radu Nacionalne asocijacije fakultetskih esportova.

Za razliku od tradicionalnih sportskih programa koji zahtevaju izuzetne sportske veštine, gotovo svi učenici mogu učestvovati u esportu. A kako vam nije potrebna specijalna oprema za e-sport, to je jeftinije za studente, napominje Foli.

Dodaje da je svestan da će samo mali broj studenata postati profesionalni igrači video-igara, ali to bi značilo da bi mnogi mogli da rade u samoj izvoznoj industriji.

strana 1 od 38 idi na stranu