Srpski studenti energetike testiraju granice tehnologije VIDEO

Studenti Elektrotehničkog fakulteta godinama nižu uspehe na svetskim takmičenjima. Prošle godine u Pekingu su osvojili četvrto mesto na takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja za "uređaj za skladištenje energije".

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

15:00

Srpski studenti energetike testiraju granice tehnologije VIDEO
Thinkstock / Ilustracija

Prva tri mesta pripala su Kinezima, dok su iza srpskih ostali studenti iz Nemačke, Amerike, Singapura i Tajvana. I ove godine studenti ETF-a se spremaju se da osvoje svet. Žele da naprave "najbolji pogon za električni bicikl".

O svom novom projektu, kao i o tome ko će predstavljati Srbiju i njihov fakultet na polufinalu u Los Anđelesu, u emisiji Jutro Prve televizije govorili su studenti energetike Nevena Paramentić, Miloš Milešević, Lazar Mlađenović I Miodrag Joksimović.

Miloš Milešević kaže da uređaj za koji su srpski studenti osvojili nagradu u Pekingu služi za skladištenje električne energije, kao i da je namenjen upotrebi u velikim sistemima, kao što su npr. bolnice, koji ne smeju da ostanu bez električne energije i gde je neophodno neprekidno napajanje.

"To nije akumulator. To je uređaj koji povezuje veliki akumulator sa celom instalacijom u zgradi."

Od polufinala takmičenja, koje će se održati u Los Anđelesu, studenti očekuju najbolji ishod.

"Nekoliko ljudi će otići da predstavlja tim, a sudije, stručnjaci iz sveta energetske elektornike, su tu da ocene prezentacije", kaže studentkinja Nevena Paramentić.

Ovogodišnja tema je pogon za električni bicikl.

"Poenta takmičenja je da testira naše granice, ali i granice trenutne tehnologije. Naš cilj je, iako to već postoji, da napravimo to bude efikasnije, manje i kompaktnije, mehanički otpornije i u svakom smislu bolje", ističe Lazar Mlađenović.

Širu priču pogledajte u snimku iz emisije Jutro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: