Rusi žele da "brendiraju" svetsko nebo VIDEO

Ruski startap StartRocket ima ideju kako da oglašavanje na džambo plakatima zaista uveća do istinskih "džambo" dimenzija.

Izvor: B92, Bug
Podeli
Printscreen Vimeo/Vlad Sitnikov
Printscreen Vimeo/Vlad Sitnikov

Njihova ideja je da u Zemljinu orbitu lansiraju na desetine malih CubeSat satelita, veličine 10x10x10 centimetara, koji će moći da se slože u određenu formaciju. Svi sateliti jedne grupe bili bi lansirani istom raketom, na visinu od oko 450 kilometara (nešto više od visine na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica).

Tamo bi grupa satelita formirala "ekran" - Orbital Display, u kome bi svaki CubeSat predstavljao jedan piksel koji bi bilo moguće pojedinačno kontrolisati. Za kreiranje slike, svaki satelit bi imao sopstveno rasklopivo ogledalo kojim bi mogao da reflektuje Sunčevu svetlost prema Zemlji.

To za rezultat ima stvaranje velikog ekrana koji orbitira oko naše planete. Zbog brzine orbitiranja pojedini delovi Zemljine kugle bi mogli ovu formaciju satelita da gledaju u trajanju od oko šest minuta u pojedinačnom preletu.

Takav ekran bi, kao što se može videti u promotivnom videu, mogao da na noćnom nebu ispisuje poruke, simbole i, najvažnije, logotipe kompanija koje bi htele da plate reklamu na "orbitalnom ekranu".

Ruski preduzetnici kažu da još ne znaju koliko bi oglašavanje na Orbital Displayu moglo da košta, ali očekuju podršku od kompanija i brendova čiji je "ego sjajniji od Sunca".

strana 1 od 38 idi na stranu