Kašogija je ovaj virus na telefonu koštao života

Kašogi je poruke koje su dospele do saudijskih vlasti slao preko WhatsAppa, ali nije znao da je mobilni njegovog prijatelja i ativiste, sa kojim je planirao pobunu protiv saudijskog princa bio zaražen virusom Pegasus.

Tehnopolis

Izvor: Nedeljnik

Ponedeljak, 14.01.2019.

16:34

Kašogija je ovaj virus na telefonu koštao života
Foto: Tanjug/ AP Photo/Hasan Jamali, File

Saudijski novinar Džamal Kašogi, koji je ubijen u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu, verovao je da su poruke koje šalje svom prijatelju, saudijskom disidentu Omaru Abdulazizu, šifrovane i da za njih neće saznati saudijski princ Mohamed bin Salman, ali one su bile ključ za njegovo ubistvo, piše CNN.

Kašogi je poruke slao preko WhatsAppa, ali nije znao da je Abdulazizov mobilni bio zaražen virusom Pegasus, koji je smišljen da bi špijunirao korisnike.

Abdulaziz danas tuži tvorce Pegasusa, izraelsku sajber kompaniju NSO Group, tvrdeći da su prekršili međunarodne zakone jer su prodali svoj softver represivnim režimima.

NSO odbacuje bilo kakvu umešanost u smrt novinara insistirajući na tome da se njihov softver koristi za borbu protiv terorizma i kriminala.

I Edvard Snouden je pre nekoliko meseci kritikovao tu izraelsku kompaniju rečima da je "najgora od najgorih".

"Grupa NSO najgora je od najgorih na svetu u prodaji alatki za krađu koje se aktivno koriste za kršenje ljudskih prava disidenata, čelnih ljudi opozicije i aktivista", rekao je Snouden.

"Bio sam svedok snazi Pegasusa pre dve godine. Stručnjaci za bezbednost iz vodeće svetske kompanije pokazali su mi kako mogu da hakujem telefon samo jednim klikom i time dobijem kompletan pristup mikrofonu, kameri, tastaturi i svim podacima. Rekli su mi da je njihov virus vrlo sličan Pegasusu i funkcioniše na sledeći način: na mom telefonu pojavila se naoko nevina poruka, tražeći da nadogradim svoje postavke. Jednim klikom dobili su sve", objasnio je CNN-ov novinar.

CNN je u decembru objavio poruke koje je Džamal Kašogi preko WhatsAppa razmenjivao s aktivistom iz Montreala Omarom Abdulazizom. Među porukama su i glasovni zapisi, fotografije i snimci, a iz poruka je sasvim jasno da je Kašogija i te kako mučio snažan uspon saudijskog princa. Govorio je da je "zver" i "pekmen" koji će da proždere sve na svom putu, čak i one koji ga podržavaju."

"Što više žrtava pojede, biće sve nezasitiji", pisao je Kašogi u jednoj od poruka, poslatoj u maju. "Ne bih se čudio da njegova opresija dostigne i one koji navijaju za njega", dodao je.

Razmena poruka otkrila je i da su Kašogi i Abdulaziz planirali da pokrenu online akciju okupljanja mladih koji bi javno prozivali saudijske vlasti. Ali, u oktobru, kada je posumnjao da ga saudijske vlasti prate i prisluškuju, Kašogi je od toga odustao. "Neka nam Bog pomogne", napisao je u jednoj od poruka.

Dva meseca kasnije bio je mrtav, piše Index.hr.

Kašogi i Abdulaziz, takođe oštar protivnik saudijskog režima, razmenili su preko 400 poruka na WhatsAppu u periodu od oktobra 2017. do avgusta 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: