Boris, ruski robot koji baš i nije tako savršen FOTO / VIDEO

Može da hoda, može da razgovara, a može čak i da igra kao robot. A da li je to zaista robot?

Tehnopolis

Izvor: B92, Slobodna Evropa

Nedelja, 16.12.2018.

17:16

Boris, ruski robot koji baš i nije tako savršen FOTO / VIDEO
Printscreen YouTube/Россия 24

Nakon susreta sa čudesnom mašinom po imenu Boris, predstavljenom na forumu za mlade u Jaroslavlju 11. decembra, reporter ruske državne televizije je tvrdio da je to zaista robot, piše Radio Slobodna Evropa.

Novinar kanala Rusija 24 opisao je Borisa kao "jednog od najnaprednijih robota", koji je "već naučio da pleše". Ali se ispostavilo se da Boris nije bio ništa posebno u odnosu na Asima, tehnički veoma naprednog robotskog humanoida koga je proizvela japanska Honda, na kojeg i dosta podseća.

U stvari, to je bio samo muškarac u kostimu, koji je skakutao na sceni poznatog godišnjeg foruma u čijem je stvaranju pre nekoliko godina ulogu imao i ruski predsednik Vladimir Putin.

U izveštaju Rusije 24, međutim, očigledno je sve ozbiljno shvaćeno, pa se sada taj kanal nalazi na meti ismevanja nekih medija u Rusiji i brojnih korisnika na društvenih mreža.

Ruska kompanija za visoku tehnologiju Tjournal pronašla je rusku firmu Show Robots, koja proizvodi kostime "Robot Aliosha", slične onom koji je prikazan na božićnom forumu u Jaroslavlju.

Na svom sajtu, kompanija se ponosi "dizajnom i tehničkom izradom kostima koji stvara skoro savršenu iluziju da pravi robot stoji pred vama", dodajući da se kostimi mogu iznajmiti ili kupiti za 250.000 rubalja (3.765 dolara) po komadu.

Tjournal napominje da se organizatori na forumu nisu odnosili prema Borisu kao stvarnom robotu, objašnjavajući da je čovek sa kostimom bio deo diskusije o robotima na budućem radnom mestu. Forum nazvan Budući intelektualni lideri Rusije, je godišnji događaj koji podržava Ministarstvo obrazovanja. Projekat je, navodno, bio zamisao Vladimira Putina, koji mu je prisustvovao 2017. godine.

Slike druženja mladih forumaša sa Borisom pokazuju da ih nije bilo briga da li je robot "savršen".

Fotografija koju je objavio Vesti Jaroslavlja na Twitteru pokazuje da je Boris fotografisan sa nasmejanim mladim Rusima. Fotografija, slikana otpozadi, prikazuje čovekov vrat koji se jasno vidi ispod glave "robota".

Ruska novinska agencija Meduza objavila je da je Rusija 24 povukla snimak sa svog YouTube kanala, kada je Boris razotkriven kao lažni robot.

Tjournal napominje da u svojoj emisiji, Rusija 24 ni u jednom trenutku nije navela da je to samo tehnički trik, predstavljajući ga kao autentičnog, za razliku od organizatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: