"OptiKey" dostupan i na srpskom jeziku

Hack9 okupio stotinu učesnika iz Srbije, Ukrajine i Rumunije. Već tri godine za redom kompanija Levi9 Technology Services organizuje Hack9, dvadesetčetvoročasovni interni hakaton, takmičenje u programiranju usmereno na to da se na njemu razmenjuju ideje, iskustva i sofverska rešenja među kolegama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2018.

18:14

Foto: Promo

Tokom Hack9, svi učesnici i timovi rade paralelno na nekoliko različitih lokacija: u Novom Sadu u Srbiji, Jašiju u Rumuniji i Kijevu u Ukrajini, a nakon takmičarskog dela zadatak im je prezentovanje ideje pred kolegama i žirijem.

Za razliku od ranijih hakatona na kojima je internacionalni žiri ocenjivao najbolje biznis ideje, ove godine je zadatak takmičenja bio razvijanje softvera otvorenog koda (Open Source Software), rešenja koja bi bila korisna za zajednicu.

Gotovo stotinu učesnika ovogodišnjeg hakatona bilo je podeljeno u 22 tima a među brojnim dobrim rešenjima koja su predstavljena na takmičenju, izdvojio se “OptiKey”, rešenje na kojem je radio zrenjaninsko-novosadski tim “.Hard Core” (Andrej Kamikovski, Borislav Ervaćanin, Marko Dmitrović, Bratislav Baljak, Slobodan Dan).

“OptiKey” je virtuelna tastatura, dizajnirana tako da radi sa jeftinim uređajima za praćenje pogleda. Namenjena je ljudima koji imaju ograničenu moć govora i pokreta i samim tim i otežan ili onemogućen pristup računarima. “OptiKey” onima koji vide ali koji tastaturom ne mogu da rukuju, omogućava korišćenje računara, i to besplatno.
Foto: Promo
Tim je prilagodio ovaj softver za naše podneblje prevodeći korisnički interfejs, uvodeći srpski rečnik i srpsku tastaturu. Postignut je odličan rezultat: na ovaj način je ostvarena želja tima da se i ljudima u Srbiji, kojima je ovakav softver neophodan za život i rad, omogući besplatan kvalitetan softver. Izmene koje su napraviljene biće dostupne u verziji OptiKey 2.2.10.

Dragan Gajić, jedan od direktora u kompaniji Levi9 a istovremeno i njen Thought Leader i nosilac organizacije ovogodišnjeg internacionalnog hakatona, kaže da je pristup izvornom kodu (source code) od velike vrednosti, kako bi se shvatili načini na koje stvari funkcionišu ili nađu odgovori na pitanja zašto možda nekad ne funkcionišu. On podseća da je open source izvanredan način da se utiče na tehnologiju, kao i da je suština hakatona, pored razmene ideja i učenja o open source-u, upravo u tome da se te ideje i znanje iskoriste kako bi se ostvario uticaj na tehnologiju. Predstavljena rešenja svih timova ocenio je kao odlična, a od učesnika se moglo čuti da će već sada početi razmišljanja o mogućim rešenjima za sledeći sličan izazov.

Levi9 Technology Services je internacionalna kompanija sa sedištem u Holandiji i razvojnim centrima u Srbiji, Ukrajini i Rumuniji. Najveći razvojni centar kompanije posluje u Srbiji, gde zapošljava 500 ljudi u svoje tri kancelarije, u Novom Sadu, Beogradu i Zrenjaninu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: