Slepa žena kreirala aplikaciju koja će mnogima da olakša život

Nakon što je ostala slepa u 14. godini, Čieko Asakava provela je deset godina razvijajući tehnologiju koja svakodnevno menja živote mnogih slepih ljudi, prenosi BBC.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 08.12.2018.

20:26

Slepa žena kreirala aplikaciju koja će mnogima da olakša život
Foto: Thinkstock

"Kada sam počela ovaj projekat, nisam imala nikakvu tehnologiju koja bi mi mogla pomoći. Nisam mogla da pročitam ništa niti da odem negde sama", rekla je drAsakava koja je oslepela sa 14 godina nakon nesreće u bazenu.

Teška situacija ju je navela da počne da uči i koristi kompjuter kao slepa osoba, te je uskoro dobila posao u IBM-u. Dok je radila u kompaniji, završila je svoj doktorat. Ona je proizvela program koji prevodi glas u tekst i obrnuto, te je tako otvorila mnoga vrata slepim osobama u Japanu.

Dr Asakava je razvila tehnologiju koja se zove NavCog i funkcioniše preko aplikacije na pametnim telefonima i pomaže slepima da se lakše snalaze na raznim lokacijama. Ova aplikacija je još uvek u početnoj fazi, te je dostupna samo u Japanu i nekim delovima Amerike, a iz IBM-a su nedavno izjavili da će aplikacija uskoro biti lansirana u celom svetu.

Stariji par Kristin Hansindžer i njen suprug Daglas Hansindžer su slepi i oboje koriste aplikaciju već nekoliko meseci. Oni su izjavili da im aplikacija pomaže da imaju veću kontrolu nad svojom situacijom i da sada mogu da hodaju i po nepoznatim delovima grada bez straha da će se izgubiti ili povrediti.

Idući projekat dr Asakave je prtljag koji će funkcionisati po principu robota, te će se sam kretati za vlasnikom i najaviti kada naiđu na stepenice jer se tada mora podići.

"Želim da uživam kada putujem sama, zato ću se maksimalno fokusirati na ovaj prtljag, čak i ako mi to oduzme dosta vremena", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: