Ruski internet-gigant predstavio svoj prvi pametni telefon FOTO/VIDEO

Kompanija koja stoji iza najčešće korišćenog internet-pretraživača u Rusiji i na području nekadašnjeg Sovjetskog saveza u poslednje vreme nastoji da proširi poslovanje na nova područja kako bi odbranila tržišni udeo od Googlea.

Izvor: B92, Hina
Podeli

Yandex.Phone

  • Ekran: 5.65 inča, Full HD
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 630
  • Memorija: 4GB RAM, 64GB storage
  • Kamere: 12MP + 5MP pozadi, 5MP napred
  • Baterija: 3.050 mAh sa brzim punjenjem
  • OS: Android 8.1 with Yandex.Launcher
  • Ostalo: Senzor otiska prsta na poleđini, USB Type-C, 3,5mm priključak za slušalice

Njihov novi pametni telefon Yandex.Phone pušten je u prodaju u Rusiji, a biće dostupan i u internet-prodaji. Njegova cena iznosi 17.990 rubalja, odnosno 269 dolara. Projektovao ga je Yandex, a proizveden je u Kini.

Uređaj koristi operativni sistem Android, ima instalirane Yandexove aplikacije za plaćanje, slušanje muzike, mape, naručivanje taksija i hrane, kao i "sekretaricu" Alisu, koja je slična Amazonovoj Alexi.

"Napravili smo Yandex.Phone kako bismo ruskim korisnicima ponudili pametni telefon opremljen svim lokalizovanim alatima koji korisnicima olakšavaju obavljanje svakodnevnih rutinskih poslova", izjavio je predstavnik Yandexa Fjodor Ježov.

"Na pametnom telefonu Yandexove aplikacije su predstavljene u obliku ekosistema sa Alisom u centru. Za rešavanje komandi nije potrebno otvarati pojedinačne aplikacije - samo pitajte Alisu", pojasnio je Ježov.

Telefon predstavlja novu fazu u razvoju Yandexa koji njime želi da konkuriše gigantima kao što su Apple, Samsung i Huawei.

Foto: Yandex
Foto: Yandex

Yandex je ušao u upotrebu devedesetih godina prošlog veka kao pretraživač sličan Googleu. U međuvremenu se proširio na sve delove ruskog interneta, putem aplikacija koje Rusi koriste svakodnevno.

Yandexov.Phone nije prvi pametni telefon koji je razvila neka ruska kompanija. Tu poziciju drži YotaPhone koji je 2013. godine lansirala ruska kompanija Wonderful, a koji se takođe proizvodi u Kini. Njegova posebna karakteristika bili su ekrani na obe strane telefona, što mu ipak nije donelo značajniji uspeh na tržištu.

Yandex je mnogo uticajnija kompanija od Wonderfula, a njegove akcije se nalaze i na Njujorškoj berze. Kompanija je poznata i po sklonosti kreativnim rešenjima, napominje agencija AFP.

Vesti

Edukativna IT oprema za biblioteke u Srbiji

Novi regionalni projekat Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Hrvatske, uz lokalno partnerstvo Fonda B92 i njegovog programa Bitka za znanje, u narednom periodu, opremiće 20 biblioteka iz Srbije naprednom tehnologijom koja će pomoći da se one transformišu u centre za razvoj digitalnih kompetencija, znanja i veština dece i odraslih. Projekat Digitalni građanin podržan je od strane kompanije Google.

Vesti subota 8.12. 17:30 Komentara: 1

OnePlus 5G će koštati manje od 1.000 dolara?

Ovih dana sve je u znaku 5G tehnologija i Qualcommovog Snapdragon 855 čipseta koji će ovo omogućiti. Međutim, ono što se ne pominje previše, jeste koliko će sve ovo koštati potrošače koji žele od starta tehnologiju naredne generacije.

Vesti petak 7.12. 17:16 Komentara: 28

Da li smo dovoljno digitalno pismeni?

Digitalno društvo je realnost, a digitalna pismenost i veštine uslov su za uspešno bavljenje većinom profesija danas, rečeno je danas na regionalnoj konferenciji "Preduzetništvo i digitalna pismensot mladih Srbije, Crne Gore, BiH".

Vesti četvrtak 6.12. 13:37 Komentara: 24

Kako srpske škole mogu da stvaraju male programere?

Kada deci date u ruke micro:bit uređaje oni mogu da šalju jedni drugima poruke ispisane Morzeovom azbukom, naprave alarmni sistem, upoznaju se sa radom semafora kroz kontrolisanje LED dioda… Odnosno, uz njegovu pomoć deca uče programiranje. Ali i više od toga — uče da funkcionalizuju znanje.

Vesti sreda 5.12. 21:38 Komentara: 21
strana 1 od 30 idi na stranu