Britanci uklanjaju kinesku opremu iz svoje mobilne mreže

British Telecom grupa (BT) je saopštila da uklanja opremu kompanije Huawei Technologies iz osnovnog jezgra postojećih 3G i 4G mobilnih operacija i da neće koristiti proizvode kineske kompanije u centralnim delovima svoje naredne mreže, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli
GettyImages
GettyImages

Novi Zeland i Australija su nedavno zabranili telekom operaterima da koriste opremu Huaweija u novim 5G mrežama, navodeći kao razlog zabrinutost zbog mogućeg "mešanja" kineske vlade u njihovu komunikacionu infrastrukturu.

Huawei, najveći svetski proizvođač mrežne opreme ispred Eriksona i Nokije, saopštio je da zvanični Peking nema uticaj na njihovo poslovanje.

BT je objasnio u saopštenju da oprema Huaweija nije korišćena u osnovnom jezgru njihove fiksne mreže, te da se uklanja iz jezgra mobilnih mreža koje je preuzeo 2016. godine kupovinom operatera EE.

Britanska grupacija je dodala da ovaj proces ima za cilj da se mreže EE-a usklade sa ostatkom njihovog poslovanja, jer bi u suprotnom BT morao da menja poslovnu politiku.

Portparol BT-a je rekao da će kompanija primenjivati isti princip i kod svoje mobilne mreže nove generacije.

"Kao rezultat toga, Huawei nije uključen u odabir dobavljača za naše 5G jezgro", naveo je on, napominjući da će "kineski proizvođač i dalje biti važan dobavljač opreme koja ne uključuje jezgro mreže i vredan partner za inovacije".

Vesti

Edukativna IT oprema za biblioteke u Srbiji

Novi regionalni projekat Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Hrvatske, uz lokalno partnerstvo Fonda B92 i njegovog programa Bitka za znanje, u narednom periodu, opremiće 20 biblioteka iz Srbije naprednom tehnologijom koja će pomoći da se one transformišu u centre za razvoj digitalnih kompetencija, znanja i veština dece i odraslih. Projekat Digitalni građanin podržan je od strane kompanije Google.

Vesti subota 8.12. 17:30 Komentara: 1

OnePlus 5G će koštati manje od 1.000 dolara?

Ovih dana sve je u znaku 5G tehnologija i Qualcommovog Snapdragon 855 čipseta koji će ovo omogućiti. Međutim, ono što se ne pominje previše, jeste koliko će sve ovo koštati potrošače koji žele od starta tehnologiju naredne generacije.

Vesti petak 7.12. 17:16 Komentara: 28
strana 1 od 30 idi na stranu