Britanci uklanjaju kinesku opremu iz svoje mobilne mreže

British Telecom grupa (BT) je saopštila da uklanja opremu kompanije Huawei Technologies iz osnovnog jezgra postojećih 3G i 4G mobilnih operacija i da neće koristiti proizvode kineske kompanije u centralnim delovima svoje naredne mreže, javlja Rojters.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.12.2018.

14:15

Britanci uklanjaju kinesku opremu iz svoje mobilne mreže
GettyImages

Novi Zeland i Australija su nedavno zabranili telekom operaterima da koriste opremu Huaweija u novim 5G mrežama, navodeći kao razlog zabrinutost zbog mogućeg "mešanja" kineske vlade u njihovu komunikacionu infrastrukturu.

Huawei, najveći svetski proizvođač mrežne opreme ispred Eriksona i Nokije, saopštio je da zvanični Peking nema uticaj na njihovo poslovanje.

BT je objasnio u saopštenju da oprema Huaweija nije korišćena u osnovnom jezgru njihove fiksne mreže, te da se uklanja iz jezgra mobilnih mreža koje je preuzeo 2016. godine kupovinom operatera EE.

Britanska grupacija je dodala da ovaj proces ima za cilj da se mreže EE-a usklade sa ostatkom njihovog poslovanja, jer bi u suprotnom BT morao da menja poslovnu politiku.

Portparol BT-a je rekao da će kompanija primenjivati isti princip i kod svoje mobilne mreže nove generacije.

"Kao rezultat toga, Huawei nije uključen u odabir dobavljača za naše 5G jezgro", naveo je on, napominjući da će "kineski proizvođač i dalje biti važan dobavljač opreme koja ne uključuje jezgro mreže i vredan partner za inovacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: