Ministri regiona ujedinjeni oko zajedničke digitalne budućnosti

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Srbije Nenad Popović poručio je danas u Beogradu, na otvaranju regionalne ministarske konferencija o inovacijama "Innovation Talk 2018", da budući razvoj privrede u regionu treba da bude zasnovan na novim tehnologijama i inovacijama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2018.

16:32

Ministri regiona ujedinjeni oko zajedničke digitalne budućnosti
Foto: Promo

"Želimo da zasnivamo budući razvoj naših priveda na novim tehnologijama, veštačkoj inteligenciji, robotici, virtuelnoj stvarnosti, blokčejnu, internetu stvari, big data analitici. Ali, u tome ne treba da zaboravimo značaj čoveka koji ove tehnologije pokreće i kome one služe", poručio je Popović.

Dodao je da je Beograd danas evropski centar ideja, kreativnosti i inspiracije za budući inovacioni razvoj Balkana i Evrope. Naglasio je da su inovacioni ekosistemi zemalja u regionu postali ključni pokretači njihovog ekonomskog i društvenog razovoja.

Popović je istakao da je Srbija postigla veliki napredak u razvoju inovacija i digitalizaciji, i naveo da je budžet ove godine za inovacije povećan pet puta.

Srbija je na evropskoj inovacionoj rang listi Innovation Scoreboard, koju svake godine objavljuje Evropska komisija i koja je jedan od najrelevantnijih međunarodnih pokazatelja inovacionog rasta, za samo godinu napredovala i da zauzima poziciju čak ispred osam zemalja EU, naglasio je ministar.

Dodaje da su korišćeni podaci UN, OECD-a i Eurostata.

"Potrebno nam je više ljudi koji inoviraju, i to ne samo u svojim poslovnim poduhvatima i karijeri, već i u svakodnevnom životu. Potrebno nam je da inovacije postanu rutina", rekao je Popović i istakao da su inovacije, tehnologije i kreativnost ključne komponente nacionalne kompetitivnosti.

Srbija, kako je rekao, u inovacionu infrastrkturu danas ulaže više od 70 miliona evra.

"Gradimo naučno-tehnološke parkove u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Unapređujemo fakultetsku infrastrukturu gradeći nove objekte, laborataorije, razvojne i istraživačke centre. Otvaramo regionalne startap centre u manjim gradovima u Srbiji, gde podstičemo tehnološko preduzetništvo i pomažemo pojedincima i organizacijama sa inovativnom idejom, da tu ideju pretvore u inovaciju spremnu za tržištu", rekao je ministar.

On je naveo da država direktno finansira više od 200 inovacionih projekata srpskih startap i tehnoloških kompanija kroz programe njegovog ministarstva i grantove fonda za invoacionu delatnost.

"Sprovodimo i program podrške ženskom inovacionom preduzetništvu koji smo počeli prošle godine zajedno s našim partnerima iz evropskog Instituta za inovacije i tehnologije. Privatni sektor je predvodnik procesa digitalne transformacije naše ekonomije", rekao je Popović.

Dodao je da s ponosom može da kaže da Srbija ima veliki broj kompanija koje su globalni "šampioni" u oblastima u kojima posluju - energetici, medicini, agroindustriji, gejmingu i drugim oblastima, i koje izvoze proizvode iz Srbije u ceo svet i time stvaraju dodatu vrednost za domaću ekonomiju.

Popović je ukazao na rastući problem sajber kriminala i naglasio da taj problem tera na udruživanje snaga u zaštiti bezbednosti digitalnog prostora.

"Moramo da radimo zajedno - Amerika, Evropa, Rusija i Kina", poručio je Popović.

Na konferenciji učestvuju ministri regiona, stručnjaci iz oblasti inovacija i IT industrije koji diskutuju o trendovima u oblasti tehnološkog razvoja u regionu i svetu.
Foto: Promo
Učesnici su komesarka Evropske komisije zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel (koja se učesnicima obratila preko video linka), zatim direktor Evropskog instituta za inovacije i tehnologije Martin Kern, ministar komunikacija i transporta Vlade BiH Ismir Jusko, ministarka zadužena za preduzetništvo Vlade Albanije Sonila Chato, ministar nauke i tehnologije Vlade Republike Srpske Alen Šeranić i direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Đurđević.

Među najvažnijim temama iz oblasti tehnoloških inovacija su državne digitalne agende, četvrta industrijska revolucija, tehnologije budućnosti - veštačka inteligencija, robotika, virtuelna stvarnost, blokčejn, big dejta, pametni gradovi, saradnja korporacija i start ap kompanije i druge.

Srbija je u 2017. godini napravila istorijski rezultat i IT usluge i servise izvezla u vrednosti većoj od milijardu evra, što je više od vrednosti ostvarene izvozom voća i povrća.

Regionalna konferencija o tehnološkim inovacijama se organizuje pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i UNICEF-a, a u saradnji sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: