"Rukovodstvo Gugla je primilo vaše poruke, dirnule su nas vaše priče"

Kompanija Gugl (Google) juče je obećala da će se snažnije i otvorenije baviti slučajevima seksualno neprikladnog ponašanja, nedelju dana pošto su zaposleni iz protesta napustili radna mesta.

Tehnopolis

Izvor: Beta

Petak, 09.11.2018.

08:10

Foto: Gettyimages

Izvršni direktor Sundar Pičai je u mejlu zaposlenima izneo izmene. Poruka je stigla nedelju dana nakon što su Guglovi zaposleni u desetinama filijala širom sveta napustili radna mesta u znak protesta zbog odnosa uprave prema visokim funkcionerima i drugim muškim radnicima optuženim za seksualno uznemiravanje i druge oblike neprikladnog ponašanja.

Organizatori protesta su ocenili da je učestvovalo oko 20.000 zaposlenih.

"Rukovodstvo Gugla i ja smo primilo vaše poruke i dirnule su nas priče koje ste podelili. Priznajemo da u prošlosti nismo uvek radili kako treba i iskreno nam je žao zbog toga. Jasno je da su potrebne neke promene", naveo je Pičai.

Gugl je ispunio jedan od glavnih zahteva protesta i odbacio obaveznu arbitražu u svim slučajevima seksualno neprikladnog ponašanja. Arbitraža će od sada biti opciona.

Takođe, u internim izveštajima u koje svi zaposleni imaju uvid biće izneto više detalja o slučajevima seksualno neprikladnog ponašanja.

U sažecima će biti naveden broj prijavljenih slučajeva u raznim odsecima kompanije kao i izrečene kazne, uključujući otpuštanja, smanjivanje plate i obaveznu terapiju.

Kompanija će povećati broj treninga usmerenih na sprečavanje neprikladnog ponašanja, na koje će sada zaposleni ići svake godine umesto svake druge. Oni koji se ne pokažu dobro na treninzima, pa makar bili i na najvišim funkcijama, dobiće negativnu ocenu u godišnjim izveštajima o učinku, što može dovesti do smanjenja plate i otežati napredovanje.

Reforme u Guglu su najnoviji proizvod šire društvene pobune protiv eksploatacije žena u biznisu, industriji zabave i politici. Gugl se u žiži našao pre dve nedelje, kada je Njujork tajms izneo detaljne navode o neprikladnom ponašanju tvorca operativnog sistema Android, Endija Rubina, kao i da je Rubin 2014. dobio 90 miliona dolara za raskid ugovora kada je kompanija zaključila da su optužbe na njegov račun kredibilne. Rubin je porekao navode lista.

Isto tako, Gugl će od sada, u okviru promocije diverziteta, na liste kandidata za visoke pozicije stavljati najmanje jednu ženu i pripadnika neazijske etničke manjine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: