Do 2050. godine Beč će biti pametan grad

Grad Beč planira da, preko inovacija i digitalizacije, do sredine veka postane "pametan" grad (smart city) koji troši manje resursa i čiji građani uživaju u boljem kvalitetu života, izjavio je direktor Smart siti agencije glavnog grada Austrije Dominik Vajs na Danima Beča u Beogradu.

Tehnopolis

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.11.2018.

15:33

Do 2050. godine Beč će biti pametan grad
Thinkstock

"Pametan grad Beč je cilj koji treba da se ostvari do 2050. i pokušavamo da na taj način postignemo povećanje kvaliteta života naših građana i da se, osim toga, štede resursi koji nam stoje na raspolaganju i da se sve to radi uz pomoć inovacija", rekao je za Betu Vajs na marginama konferencije "Beograd i Beč - razvoj gradova kroz dijalog".

Prema njegovim rečima, te inovacije na putu ka "pametnom" gradu uglavnom se svode na digitalizaciju koju će grad pokušati da iskoristi kako bi ostvario napredak u oblasti globalizacije i takođe urbanizacije.

Vajs, koji je i koorinator za Smart-IKT Beča, istakao je da je prvo i neophodno da se stvori infrastruktura i da tek tada može da se pređe na dalji rad u procesu digitalizacije.

Kao najvažnije u tom procesu Vajs je ukazao na dobru upravu pošto se ne može pristupiti digitalizaciji na decentralizovan način jer onda ostali u procesu neće znati šta oni drugi u gradskoj upravi rade.

"Digitalizaciji treba pristupiti na sistemski nacin a prvi korak je stvaranje infrastrukture koja će nam kasnije koristiti", naglasio je Vajs.

On je rekao i da je, kada je reč o upravljanju, pored ostalog važno da se uvedu nova ovlašćenja, novi opisi radnih mesta.
Thinkstock
"Jako je važno i da utvrdimo šta treba da se uradi u ovoj oblasti, kao i koje su to usluge koje se mogu pružati na taj način", kazao je direktor Smart siti agencije Beča.

Vajs je rekao i da su oni u Beču pokrenuli puno pilot projekata sa ciljem da utvrde gde se sve digitalizacija može primeniti i na tom putu je bilo i neuspeha.

"Zato je važno da se digitalizacijom izađe u susret stvarnim potrebama građana, da oni dobiju usluge koje će im stvarno korisititi", ; istakao je Vajs i zaključio da "bez 'smart' javne uprave nema ni 'smart sitija".

Prema strategiji, Beč 2050. treba da bude grad saradnje i socijalne pravde, grad zelenih površina i obnovljive energije, grad jednakih mogućnosti za sve generacije i grad mladih iz celog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: