Do 2050. godine Beč će biti pametan grad

Grad Beč planira da, preko inovacija i digitalizacije, do sredine veka postane "pametan" grad (smart city) koji troši manje resursa i čiji građani uživaju u boljem kvalitetu života, izjavio je direktor Smart siti agencije glavnog grada Austrije Dominik Vajs na Danima Beča u Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

"Pametan grad Beč je cilj koji treba da se ostvari do 2050. i pokušavamo da na taj način postignemo povećanje kvaliteta života naših građana i da se, osim toga, štede resursi koji nam stoje na raspolaganju i da se sve to radi uz pomoć inovacija", rekao je za Betu Vajs na marginama konferencije "Beograd i Beč - razvoj gradova kroz dijalog".

Prema njegovim rečima, te inovacije na putu ka "pametnom" gradu uglavnom se svode na digitalizaciju koju će grad pokušati da iskoristi kako bi ostvario napredak u oblasti globalizacije i takođe urbanizacije.

Vajs, koji je i koorinator za Smart-IKT Beča, istakao je da je prvo i neophodno da se stvori infrastruktura i da tek tada može da se pređe na dalji rad u procesu digitalizacije.

Kao najvažnije u tom procesu Vajs je ukazao na dobru upravu pošto se ne može pristupiti digitalizaciji na decentralizovan način jer onda ostali u procesu neće znati šta oni drugi u gradskoj upravi rade.

"Digitalizaciji treba pristupiti na sistemski nacin a prvi korak je stvaranje infrastrukture koja će nam kasnije koristiti", naglasio je Vajs.

On je rekao i da je, kada je reč o upravljanju, pored ostalog važno da se uvedu nova ovlašćenja, novi opisi radnih mesta.

Thinkstock
Thinkstock

"Jako je važno i da utvrdimo šta treba da se uradi u ovoj oblasti, kao i koje su to usluge koje se mogu pružati na taj način", kazao je direktor Smart siti agencije Beča.

Vajs je rekao i da su oni u Beču pokrenuli puno pilot projekata sa ciljem da utvrde gde se sve digitalizacija može primeniti i na tom putu je bilo i neuspeha.

"Zato je važno da se digitalizacijom izađe u susret stvarnim potrebama građana, da oni dobiju usluge koje će im stvarno korisititi", ; istakao je Vajs i zaključio da "bez 'smart' javne uprave nema ni 'smart sitija".

Prema strategiji, Beč 2050. treba da bude grad saradnje i socijalne pravde, grad zelenih površina i obnovljive energije, grad jednakih mogućnosti za sve generacije i grad mladih iz celog sveta.

Vesti

Poznati detalji budućeg Samsunga Galaxy S10 FOTO

Glasine o novom premijum telefonu korejskog Samsunga prisutne su već neko vreme. Tako se do sada moglo čuti i pročitati da će budući Samsung S10 podržavati 5G standard, imati tri kamere na poleđini i ultrazvučni čitač otiska prsta u ekranu uređaja.

Vesti sreda 14.11. 09:45 Komentara: 12
strana 1 od 30 idi na stranu