Globalni lideri inovacija u Beogradu

Danas je u Narodnom muzeju u Beogradu po prvi put održan „Digital, Life, Design” Salon (DLD), koji okuplja globalne lidere i predstavlja digitalne inovacije našeg vremena u oblastima virtuelne realnosti, digitalne edukacije, umetnosti, dizajna i gejminga. DLD je međunarodna platforma koja okuplja uticajne ljude iz celog sveta, koji svojom kreativnošću, radom i istraživanjima kreiraju promene.

Podeli

Prvi beogradski “Digital Life Design Salon” otvorila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, na čiji poziv se DLD održava u našoj zemlji, kao deo platforme Serbia creates/ Srbija stvara, koja ima za cilj da predstavi Srbiju kao globalno prepoznatljivu zemlju inovacija i kreativnih stvaralaca.

Predsednica Vlade je tom prilikom izjavila da je velika čast za našu zemlju što se DLD salon održava u Srbiji. “Kreativnost, inovativnost, inventivnost i genijalnost ključni su za naš razvoj, a na konferencijama kao što je DLD promovišemo srpski talenat i inovacije u zemlji i svetu. Digitalne i kreativne industrije omogućavaju nam da zaobiđemo nasleđene probleme, zastarele infrastrukture i politike i da se globalno takmičimo na svetskom nivou”, naglasila je Brnabić. Ona je predstavila najvažnije rezultate postignute u poslednjih 15 meseci u reformi obrazovanja, kao i investicije u inovacionu infrastrukturu i istakla da su “kreativne industrije, digital i IT upravo one oblasti iz kojih možemo generisati novi ekonomski rast“.

DLD Salon je deo je čuvene nemačke izdavačke kuće Hubert Burda Media, a osnovala ga je Steffi Czerny, koja je objasnila šta je presudno uticalo da baš Srbija i Beograd budu domaćini ovogodišnjem Salonu: “U Srbiji osećam onaj pionirski duh iz perioda začetka razvoja interneta u Silikonskoj dolini i Tel Avivu. Usmerenost, strast, odlučnost, posvećenost, pozitivan duh i želja preduzetnika, ali i naučnika i predstavnika Vlade da zajedničkim naporima iskoriste jedinstvenu priliku i prednosti digitalizacije, uverili su me da Srbija neće biti slepa tačka na globalnoj digitalnoj mapi sveta, već naprotiv, izvorište njegovog razvoja“, istakla je Czerny.

Više od 200 gostiju iz celog sveta koji učestvuju na DLD Salonu, pored učešća na konferenciji, imaće prilike da obiđu i upoznaju se sa uspešnim srpskim IT kompanijama, ali i kulturnim znamenitosti našeg grada koje posećuju po prvi put.

Među učesnicima konferencije se nalaze i naši najpoznatiji stručnjaci iz oblasti digitalne industrije: Lazar Džamić, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije i digitalni ekspert sa internacionalnim iskustvom iz Google-a, Branko Milutinović, osnivač Nordeusa, Marija Mitrović Dankulov sa Instituta za fiziku, profesori Sofija Stefanović i Vesna Crnojević-Bengin, jedan od osnivača BioSense instituta, Srđan Stanković, generalni direktor kompanije Donesi.com, Branimir Rakić, Origin Trail, Maja Ćirić, Emilija Jovanović …

Od internacionalnih stručnjaka i inovatora, gosti Beograda su: Hans Ulrich Obrist, umetnički direktor galerije Serpentine u Londonu, Sascha Knopp - AVA, Katja Speck - Digital Market Expert, Aliz Tepfenhart - Burda Digital GmbH, Steffi Czerny - DLD Media Gmb H, Isabell Welpe - TU Munchen, Ruthi Koren – OSCAR 4b.com, Christopher Schlafer - Techonology Executive, Wybo Wijnbergen - WeWork …

Po oceni uglednog britanskog magazina “Ekonomist" – konferencija „Digital, Life, Design" jedna je od dve najvažnije inovativne konferencije u Evropi. Samo neki od dosadašnjih njenih učesnika bili su globalni lideri: Mark Zuckerberg (Facebook), Eric Schmidt (Google), književnici Deepak Chopra i Paulo Coelho, arhitekta Zaha Hadid, umetnica Yoko Ono, Lady Gaga i mnogi drugi.

Kao vodeća evropska konferencija inovacija, digitalizacija, nauke i kulture „Digital, Life, Design“, pokrenuta je 2005. godine u Minhenu, sa ciljem da istraži kako digitalizacija utiče na svakodnevni život ljudi, društvene, političke i ekonomske promene. Okupila je 1000 inovatora iz celog sveta, da bi se tokom godina DLD proširio na ceo svet, sa stalnim istraživanjem tema o menjanju tržišta, medija, umetnosti i društva.

strana 1 od 33 idi na stranu