Uskoro raskid ugovora sa operaterima bez plaćanja preostalih pretplata

Novi zakon o elektronskim komunikacijama koji bi trebalo da omogući građanima da prekinu ugovor sa mobilnim operaterima i pre isteka, bez plaćanja svih preostalih pretplata, uskoro bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Izvor: 021.rs
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

O tome kakva će biti prava potrošača, Irini Reljin, pomoćnica ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj, rekla je za Infobiz da se očekuje da zakon bude u jesenjoj skupštinskoj proceduri usvojen.

"Ono što je nama važno jeste da što pre bude usvojen zato što naša čitava industrija čeka i možda zbog toga imamo neke određene gubitke", dodala je.

Reljin kaže da je u ovaj zakon uneto oko 80 odsto novina. Jedna od njih je zaštita potrošača prilikom raskidanja ugovora sa operatorom.

"Korisnik ima pravo da raskine ugovor u bilo kom trenutku, pritom su obaveze koje je dužan da obavi specificirane. Ukoliko ste recimo koristili popust za interenet za 24 meseca vi ne isplaćujete taj ostatak koji niste potrošili. Kada je u pitanju neka oprema koju ste dobili, onda ste dužni da platite maloprodajnu cenu uređaja. Operatori su sada u obavezi i da ponude zaštitu dece. Zatim, ukoliko imate neke sporove sa operatorom imate mogućnost van sudskih sporova i to obavlja regulator", pojasnila je.

Upitana zbog čega je Zakon o elektronskim komunikacijama do sada bio u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača, Reljin je rekla da je on donet 2014, a Zakon o zaštiti potrošača malo kasnije.

"Mi nismo imali obavezu, a nemamo je ni sada da to učinimo, ali smatramo da je potrebno da to uskladimo i pojasnimo", dodala je ona.

Vesti

Dokle god pričamo o digitalizaciji moramo i o sajber bezbednosti

Dokle god pričamo o digitalizaciji, moramo da pričamo i o sajber bezbednosti, a nijedna zemlja ne može sama da bude uspešna u borbi protiv sajber napada, već je neophodna snažna saradnja u cilju podizanja otpornosti, rečeno je danas na panelu posvećenom sajber bezbednosti na Beogradskom bezbednonom forumu.

Vesti subota 20.10. 09:05 Komentara: 3

Uskoro novi sistem kažnjavanja sajber napada?

Lideri Evropske unije (EU) založili su danas na samitu u Briselu za formiranje novog sistema sankcionisanja odgovornih za hakerske napade posle pokušaja takvog napada na mrežu Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) čije je sedište u Holandiji.

Vesti petak 19.10. 19:38 Komentara: 4
strana 1 od 30 idi na stranu