Evropski poslanici traže kontrolu zaštite podataka na Facebooku

Poslanici Evropske unije spremaju se da ovog meseca od Evropske agencije za sajber bezbednost i zaštitu podataka zatraže da sprovede kontrolu Facebooka.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2018.

14:15

Evropski poslanici traže kontrolu zaštite podataka na Facebooku
GettyImages

U nacrtu rezolucije podnetom danas Odboru za građanske slobode i pravosuđe Evropskog parlamenta Facebook se poziva da prihvati "punu i nezavisnu reviziju svoje platforme koja istražuje zaštitu podataka i bezbednost ličnih podataka".

Evropski parlament pozvao je u maju generalnog direktora Facebooka Marka Zakerberga da svedoči o navodima da je konsalting firma Kembridž Analitika koristila podatke više miliona korisnika Facebooka da cilja glasače tokom političkih kampanja, uključujući i kampanju za aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa.

Predsednik odbora Evropskog parlamenta Klod Mores koji je pripremio rezoluciju, rekao je da provere "treba da budu urađene".

"Ne samo da politika i akcija Facebooka potencijalno ugrožavaju lične podatke građana nego su one imale i uticaj na rezultate izbora i na poverenje koje građani imaju u digitalna rešenja i platforme", rekao je Mores.

Odbor planira da usvoji rezoluciju do 10. oktobra i krajem oktobra da je podnese parlamentu na usvajanje, što ostavlja dovoljno vremena do EU izbora u maju 2019. godine.

U rezoluciji se takođe pozivaju evropski pravosudni organi da ispitaju bilo kakvu zloupotrebu onlajn političkog prostora od stranih sila i poziva Evropska komisija, izvršno telo Unije, da predloži načine za proširenje ovlašćenja kancelarije evropskog javnog tužioca da može da se bavi krivičnim delima protiv izborne infrastrukture.

Navodi se sa žaljenjem da Facebook nije poslao osoblje sa odgovarajućim tehničkim znanjem da odgovara na pitanja poslanika ukazujući da je takav pristup štetan za poverenje građana EU u društvene platforme.

Zakerberg je ispitan u Briselu 22. maja ali poslanici su iskoristili većinu vremena za govor za sopstvene opaske, i ostavili šefu Facebooka malo vremena da odgovori, prenosi agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: