Ova radna mesta u budućnosti će biti rezervisana za robote

Roboti će najkasnije do 2025. obavljati 52 odsto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je istraživanje Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2018.

08:30

Ova radna mesta u budućnosti će biti rezervisana za robote
Foto: Thinkstock

Istraživanje se bazira na anketi u kojoj su učestvovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz celog sveta s učešćem u globalnom BDP-u od 70 odsto.

Prema njihovoj proceni "mašine će do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mestu dok ih danas obavljaju 29 odsto", pokazuje WEF-ov izveštaj "Budućnost radnih mesta 2018", objavljen u ponedeljak.

Paralelno bi ljudi mogli da dobiju "nove uloge", što će od njih zahtevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa "seizmičkim promenama" u radu sa mašinama i kompjuterskim programima, procenjuju u WEF-u.

Brze promene mašina i algoritama, računarskih procesa usmerenih na rešavanje problema, "mogle bi da kreiraju 133 miliona novih uloga koje će zameniti 75 miliona potencijalno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine", predviđaju u WEF-u.

Autori izveštaja predviđaju da će roboti brzo zameniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, te u industrijskom, poštanskom i sekretarskom sektoru.

Paralelno bi trebalo da poraste potražnja za poslovima koji zahtevaju "ljudske veštine", poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, te elektronske trgovine i društvenih medija.

Veliki će izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove veštine, posebno na području "kreativnosti, kritičnog mišljenja i uveravanja", pokazalo je istraživanje.

Do 2022. godine posebno će snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u aviosaobraćaju, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opšti trend kontinuiranog učenja i prilagođavanja.

Vladama pak savetuju da pripreme programe podrške za radnike i zajednice, ugrožene "značajnim promenama" u kvalitetu i trajnosti novih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: