Samsung Galaxy Note9 stigao u Srbiju, cena od 123.990 dinara

"Sličan je osećaj kao kada olovkom crtaš po papiru. Olovka automatski reaguje, kao da imate tanku četkicu u ruci", tim rečima je poznati dizajner Slavimir Stojanović Futro opisao novu S Pen olovku, jednu od glavnih inovacija novog Samsungovog premijum modela Galaxy Note9.

Tehnopolis

Izvor: Miloš B. Jovanoviæ

Utorak, 21.08.2018.

10:30

Samsung Galaxy Note9 stigao u Srbiju, cena od 123.990 dinara
Foto: B92

Premijum model južnokorejskog proizvođača sinoć je imao domaću premijeru. Kako se na početku prezentacije moglo čuti "nova zvezda sa brojem 9 je uređaj sa ultimativnim performansama, najbolji telefon na svetu, koji donosi brojne promene i unapređenja i menja pogled na svet oko nas".

Neke od osnovnih karakteristika novog Samsunga Galaxy Note9 su najveća bateriju ikada dostupna u jednom Note uređaju, koja svojim kapacitetom od 4.000 mAh korisniku omogućava da bez brige pregura radni dan sa samo jednim punjenjem.

Uređaj u osnovnoj konfiguraciji dolazi sa procesorom od 10 nm, 6GB RAM memorije i 128GB prstora za skladištenje podataka. Interna memorija je, svakako, proširiva microSD karticama do 512GB, pa tako Samsunga Galaxy Note9, u verziji od 512GB, može da ima čak 1TB postora za fotografije, video snimke, igre, dokumenta...

Veliki Super AMOLED ekran dijagonale 6,4 inča ima rezoluciju od 2.960 x 1.440p, kao i HDR10 podršku.
Foto: Promo
"Kada su u pitanju same performanse uređaja, mnogo znači to što je uveden drugačiji sistem hlađenja. I prethodni model je imao vodeno hlađenje, ali Note 9 ima tri puta dužu cev koja raspoređuje toplotu. Ranije je u cev moglo da stane 95 kubnih milimetara, sada može 350. Cev je presvučena ugljeničnim vlaknima, koja se bolje oslobađaju toplote. Kada bismo poredili temperature uređaja, Note9 ima dva stepena nižu temperaturu u odnosu na S9, čemu isključivo doprinosi sistem hlađenja budući da je procesor isti", kaže Samsungov trener za telekomunikacione uređaje Mina Tasić za B92.

"Radna memorija od 6GB je DDR4x što dosta znači kada se telefon mnogo koristi... Te performanse se uglavnom vezuju za gejming, jer je to najbolji način da se one pokažu."

Sistem kamera na poleđini uređaja sastoji se od dva senzora od 12MP (f/1.5-2.4 glavni i f/2.4 telefoto), opremljenih Samsungovim Intelligent Camera sistemom, koji prepoznaje scene koje snima, optimizuje boje i kontrast, ali je i u stanju da prepozna greške poput zamrljanog ekrana ili trenutka kada korisnik zatvori oči. Selfi kamera ima senzor od 8MP (f/1.7).
Mina Tasiæ / Foto: B92
S Pen, po kome je Samsungova Galaxy Note serija od nastanka prepoznatljiva, ovoga puta je doživeo posebnu inovaciju, što sto se ogleda i u rečima poznatog diztajnera sa početka teksta. Prepoznatljiva "olovka" novog modela je prva do sada koja, posredstvom bluetooth veze, može da se koristi i kao daljinski upravljač putem koga se može upravljati kamerom, može se koristiti i kao pointer tokom prezentacija, a ima i druge funkcije. Veza sa telefonom moguća je na udaljenosti do 10 metara. Baterija S Pena omogućava oko 30 minuta rada, odnosno oko 200 klikova.

Zahvaljujući Samsungovom DeX sistemu, koji korisnicima omogućava iskustvo rada na desktop računaru upotrebom pametnog telefon, Galaxy Note9 je samo jednim kablom moguće povezati na monitor ili televizor i tako preglednije upravljati sadržajima prikazanim na velikom ekranu. Kada je cena najnovijeg Samsungovog premijum pametnog telefona, koji je trenutno uz određene povoljnosti, koje mogu da snize cenu i do 25.000 dinara, dostupan u samo pretprodaji, Mina Tasić kaže:

"Pune cene su 123.990 dinara, za verziju sa 128 gigabajta interene memorije, i 153.990 dinara, za verziju sa 512 gigabajta."

Na velikom broju sajtova koji prate IT teme mogli su se naći komentari da je novi model Samsung Galaxy Note 9 ustvari prepakovani Note 8. Kako vi to komentarišete?

"To je donekle očekivano, pošto ono što je za korisnike naizgled isto, ono što oni iskustveno osete i vide, oni ne znaju šta se krije iza. Samsung se drži 'infinity' dizajna, kada je sam izgleda uređaja u pitanju. To je nešto što postoji od kada je izašao model S8. Kada smo radili istraživanje o tome šta se kupcima najviše sviđa kod S8, pokazalo se da je to upravo 'infinity display' i njegov sveden dizajn. Samsung nastavlja da koristi taj dizajn, jer - zašto menjati ono što korisnici vole, ali ga unapređuje sitnim detaljima."
Foto: B92
Na prezentaciji se moglo čuti da da je Samsung Galaxy Note9 trenutno najbolji pametni telefon na svetu. Kako konkurancija reguje na to i da li ima odgovor na ono što Samung ovim uređajem nudi?

"To je odlično pitanje. I drugi proizvođači prave ozbiljne telefone, to nije sporno. Zdrava konkurencija je uvek potrebna. Najbolji način je da isprobate sami, pa da vidite sami šta je to najbolje. Ne bih zalazila u detalje toga šta drugi nemaju a mi imamo i obrnuto, ali sam prilično sigurna da Samsung tu odnosi pobedu. Za kraj bih samo rekla - 'Jednom Note user, uvek Note user!'"
Slavimir Stojanoviæ Futro / Foto: Promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: