Akcija za povećanje broja žena programera u Srbiji

U cilju podsticanja žena da se bave programiranjem i osnaživanja njihove pozicije u IT sektoru, švajcarska softverska agencija Namics organizuje takmičenje u programiranju namenjeno svim ženama zainteresovanim za softversko inženjerstvo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Ove godine, takmičenje će se održati pod sloganom "Code. Hackathon. Female. Namics.", a glavni događaj za sve učenice sa teritorije Srbije zakazan je za 29. septembar u Beogradu.

Milijana Đukanović, iz Namics-a, navodi da je velika razlika između obrazovanja koje žene steknu tokom godina i poslovnih prilika koje dobijaju.

"Prošlogodišnje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku, pod nazivom 'Žene i muškarci u Republici Srbiji', pokazalo je da više žena završava i upisuje fakultete, da su češći korisnici interneta i računara i da su, ukupno posmatrano, kompjuterski pismenije od muškaraca", kaže Đukanović.

Paradoksalno, analiza IT scene u Srbiji, koju je napravila Startit zajednica, ukazala je na tek 12 odsto žena softverskih inženjera, ističe ona.

Prema njenim rečima, to je situacija koju bi trebalo sistemski rešavati, a ovo takmičenje je, kako kaže, samo mali doprinos za podršku ženama u IT-ju.

Đukanović dodaje da žene čine 40 odsto Namics-ove kancelarije u Beogradu i da su na sopstvenom primeru naučili koliko su važni heterogeni timovi.

"Odnos muškaraca i žena u timovima prestao je da bude slepa trka za statistikom, a dokazano je da mešoviti timovi imaju bolju komunikaciju i da su produktivniji".

Napominje takođe da su brojne analize ukazale da broj žena na visokim pozicijama pozitivno utiče na finansijske rezultate kompanija, ali i da sa brojem žena rastu posvećenost i kvalitet rada.

"Zbog toga želimo da podstaknemo žene da se prijave za takozvane muške pozicije, ali i muškarce da ih podrže u tome", naglasila je Đukanović.

Nadmetanje "Code. Hackathon. Female. Namics." koncipirano je tako da će učesnice biti podeljene u timove od po tri člana. Svaka ekipa sarađivaće sa mentorima iz švajcarskog Namics-a, koji će takmičarkama pomagati u radu. Timovi će imati 10 sati da razviju prototip softverskog rešenja, a tokom rada moći će da koriste internet i programski jezik po svojoj želji.

"Učesnice će zadatak saznati dan pred početak takmičenja, a najbolje rešenje će biti odabrano na osnovu dva kriterijuma: primenjivosti i originalnosti. Rešenje bi trebalo da bude primenjivo u stvarnom okruženju i da bude autentično u odnosu na postojeće ideje", objasnila je Đukanović.

Prijavljivanje za takmičenje u programiranju otvoreno je do 9. septembra u ponoć. Jedini uslov za učešće je da takmičarke ponesu svoj laptop, a učesnice koje, po izboru stručnog žirija, budu razvile najbolje rešenje kao nagradu će dobiti praksu u Namics-u.

Vesti

Samsung sprema jeftiniji Galaxy?

Ukoliko je tačna Bluetooth sertifikacija, koja se pojavila ovih dana, Samsung se izgleda sprema da predstavi novi Galaxy A4, telefon koji bi mogao da se smesti između Galaxy A8 / A8+ i Galaxy A6 / A6+ linija koje su se pojavila ranije ove godine.

Vesti petak 17.08. 08:55 Komentara: 14

Bez popularne opcije na novom Androidu

Ako ste do sada praktikovali da snimate neke od telefonskih poziva na svom telefonu trebalo bi da znate da dolaskom Android Pie sistema (ako vaš telefon podržava nadogradnju) tu opciju više nećete moći da koristite.

Vesti četvrtak 16.08. 21:21 Komentara: 41

Da li ste spremni za Četvrtu industrijsku revoluciju?

Svet se trenutno nalazi na početku Četvrte industrijske revolucije, odnosno Industrije 4.0. Ona se prilično razlikuje od tri industrijske revolucije koje su joj prethodile – upotrebe parne mašine, električne struje, pojave fabrika i kompjuterizacije – zato što ima potencijal da poremeti našu percepciju o tome šta znači biti ljudsko biće.

Vesti četvrtak 16.08. 09:55 Komentara: 31
strana 1 od 33 idi na stranu