Zbog čega nam se telefoni sve brže prazne?

Iako proizvođači mobilnih telefona tvrde da sa svakom novom verzijom poboljšavaju dužinu trajanja baterije, imamo utisak da je obrnuto. Zbog čega je to tako?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je verovatno posledica 'gubitka kapaciteta', što znači da se svaki put kada ponovo punite bateriju, određeni deo energije gubi, piše Dejli mejl. Proporcija izgubljene energije raste svaki put kada priključite svoj uređaj na punjač. Dakle, svaki put kada punite bateriju, vi joj, u stvari, skraćujete vek trajanja.

Iako se konstantno pojavljuju baterije koje se pune brže i traju duže, biće nemoguće da se napravi baterija koja stvarno traje "večno", i može da se puni beskrajan broj puta i da uz to zadrži iste karakteristike, prenosi net.hr.

Taj "gubitak kapaciteta" je posledica Drugog zakona termodinamike, i kad god se odvija neki stvarni progres, dođe do određenog nenadoknadivog gubitka energije.

Svaki put kada se baterija puni ili prazni, dođe do gubitka male količine energije, malog gubitka kapaciteta baterije koji se ne može nadoknaditi.

Zamislite da je to kao prebacivanje vode između dve posude. Čak i ako prebacujete vodu bez prolivanja, svaki put kada prelijete vodu iz posude A u B i obrnuto, primetićete da na dnu posude ostaje par kapljica koje ne možete da izlijete.

Isto je i sa baterijom.

Što više koristite bateriju, to se više energije gubi, pa će skorije baterija doći do tačke kada više ne može da se napuni.

Vesti

WhatsApp uskoro briše sve vaše podatke

Aplikacija WhatsApp, koju svakog meseca koristi preko 1,5 milijardi ljudi, radi s puno podataka u obliku poruka, slika i video i audio snimaka. Zbog toga sarađuje s Googlom da bi ponudila sigurnosne kopije.

Vesti nedelja 19.08. 15:12 Komentara: 0

Samsung sprema jeftiniji Galaxy?

Ukoliko je tačna Bluetooth sertifikacija, koja se pojavila ovih dana, Samsung se izgleda sprema da predstavi novi Galaxy A4, telefon koji bi mogao da se smesti između Galaxy A8 / A8+ i Galaxy A6 / A6+ linija koje su se pojavila ranije ove godine.

Vesti petak 17.08. 08:55 Komentara: 19

Bez popularne opcije na novom Androidu

Ako ste do sada praktikovali da snimate neke od telefonskih poziva na svom telefonu trebalo bi da znate da dolaskom Android Pie sistema (ako vaš telefon podržava nadogradnju) tu opciju više nećete moći da koristite.

Vesti četvrtak 16.08. 21:21 Komentara: 42

Da li ste spremni za Četvrtu industrijsku revoluciju?

Svet se trenutno nalazi na početku Četvrte industrijske revolucije, odnosno Industrije 4.0. Ona se prilično razlikuje od tri industrijske revolucije koje su joj prethodile – upotrebe parne mašine, električne struje, pojave fabrika i kompjuterizacije – zato što ima potencijal da poremeti našu percepciju o tome šta znači biti ljudsko biće.

Vesti četvrtak 16.08. 09:55 Komentara: 32
strana 1 od 34 idi na stranu