Pored novog najmanjeg "kompjutera" zrno pirinča izgleda ogromno

Naučnici sa Univerziteta u Mičigenu proizveli "kompjuter" koji može da detektuje temperaturu, veličine samo 0,04 kubnih milimetra - što je značajno manje od zrna pirinča.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 27.06.2018.

15:20

Default images

Prethodni rekord kao proizvođač najmanjeg kompjutera na svetu držao je IBM. Međutim, istraživači sa Univerziteta u Mičigenu su, prilikom konstruisanja ovog "mališe", implementirali sopstvene "trikove" kako bi napravili još manju "computing" jedinicu.

Istraživači su koristili kondenzatore umesto dioda. Radili su protiv relativnog povećanja električnog šuma, koji se stvara kod uređaja koji rade pod niskom količinom struje.

Senzor, kreiran na Univerzitetu u Mičigenu, sposoban je za merenje promena u izuzetno malim oblastima, kao što su grupe ćelija u organizmu.

Unutar ovog senzora nalazi se kompletan procesor, baziran na ARM Cortex-M0+ dizajnu. Međutim, kada se isključi, dolazi do gubitka svih podataka.

Uređaj bi mogao da se koristi u tretmanima raka i drugih bolesti, ali takođe otvara vrata i drugim veoma uzbudljivim istraživanjima u svetu tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: