Hakovao igru, zaradio bogatstvo, pa završio iza rešetaka

Južnokorejski programer koji je napisao program za varanje u videoigri Overwatch osuđen je na 12 meseci zatvora. "Cheat" aplikacija za popularnu igru za više igrača zaradila mu je oko 180.000 dolara...

Tehnopolis

Izvor: PC Gamer, Tportal

Utorak, 26.06.2018.

17:00

Hakovao igru, zaradio bogatstvo, pa završio iza rešetaka
Foto: Thinkstock ilustracija

Haker je, međutim, počinio krivično delo prekršivši južnokorejski Zakon o promociji gejming industrije, kao i Zakon o zaštiti informacija i komunikacije.

Dosadašnje mere za hakovanje Overwatcha uglavnom su se svodile na uslovnu kaznu i prilično visoke novčane iznose, ali povećana profitabilnost hakovanja onlajn igara podstakla je zakonodavce da kaznu dramatično povise.

Pored 12 meseci zatvora, haker će dobiti i dve godine uslovne kazne.

Južna Koreja je u 2016. godine kriminalizovala pravljenje i distribuciju aimbotova, programa koji igračima omogućavaju automatsko ciljanje u igri, "wall hackova", programa koji omogućavaju prolazak kroz zidove i niz drugih servisa za varanje u igrama.

Godinu dana nakon uvođenja zakona cena hakovanja postala je veoma visoka, pa sada uključuje novčanu kaznu od oko 10.000 evra, ako i uslovnu kaznu koje za posledicu ima dugoročno poštovanje zakona.

Kompanija Blizzard Korea je prošle godine zvanično potvrdila da se "posvećuje stvaranju poštenog okruženja za gejming, i da će dati sve od sebe da ga takvim i održi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: