Novi rekord u kategoriji najmanjih računara na svetu

Najmanji računar na svetu, odnosno elektronički sklop koji se može nazvati računarom, po novom projektu zauzima nešto više od 0,03 kubičnog milimetra prostora. Na Univerzitetu u Mičigenu, naime, razvijen je sklop čije sve tri dimenzije mere tek 0,33 milimetra u dužinu, širinu i visinu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2018.

11:55

Novi rekord u kategoriji najmanjih računara na svetu
Foto:Thinkstockphotos

Ovo nije prvi put da je na ovom Univerzitetu izrađen najmanji računar na svetu.

Ranije je taj rekord držao sklop Michigan Micro Mote veličine 2x2x4 milimetra, da bi gaove godine pretekao IBM s računarom "velikim" tek 1 mm3 (1x1x1 mm).

Sada se rekord vratio u Mičigen. Ovaj računar je premali da bi imao ugrađenu antenu za bežični pristup, pa se on "programira", i njime se upravlja, putem svetlosti.

U sklopu se nalazi još i radna memorija, prijemnici i predajnici bežičnih svetlosnih signala. Čak i struju za napajanje rada ovog mikroračunara on dobija iz svetlosti bazne stanice koja njime upravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: