Procurio u javnost Googleov uznemirujući snimak

Čini se da Google već sad zna o vama mnogo više nego što mislite.

Izvor: B92
Podeli
Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot

Nedavni snimak tehnološkog giganta koji je procurio u javnost demonstrira na koji način bi obilje sakupljenih podataka moglo da se koristi za kontrolu njegovih korisnika.

Na video-snimku zvanom The Selfish Ledger, može se videti kako su mašine svesne vaših potreba još pre vas, i mogu da vas ubede da pratite njihov sopstveni dnevni raspored.

Google priznaje da je video "uznemirujuć", ali ističe da je u pitanju samo teorijski koncept.

Ipak, nedavni skandal sa kompanijama Facebook i Cambridge Analytica pokazao je da sumnje "običnih smrtnika" nisu neopravdane.

Autor snimka starog dve godine je Nik Foster, direktor dizajna kompanije X i saosnivač Near Future Laboratory, a video je objavio The Verge.

Foster objašnjava da se na našim mobilnim uređajima nalazi veliki broj podataka o našim "akcijama, odlukama, preferencijama, kretanju i vezama".

Ovi podaci mogu biti korišćeni u svrhu kontrole ljudi sa ciljem da se stvori bolje društvo, tako što će podsticati korisnike da brže i efikasnije postižu svoje ciljeve.

Ipak, kao i sve, ovu tehnologiju je takođe moguće zloupotrebiti.

Vesti

Može li Nokia 3310 da preživi milion volti? /VIDEO

Nokia 3310 poznata je kao najotporniji telefon. Kako se ovaj telefon nosi sa visokim naponom pokušala je da dokaže ekipa jednog Jutjub kanala. Sproveli su eksperiment pokušavajući da ustanove da li će udar od million volti preživeti stari telefon ili će se bolje “pokazati” pametni telefon sa deset jezgara. Pogledajte šta se dogodilo.

Vesti četvrtak 31.05. 08:35 Komentara: 13

"Ovo je najbolji način da se rešite zavisnosti od telefona"

"Facebook bi trebalo regulisati kao industriju cigareta", "Previše vremena na ekranu deluje kao digitalni heroin na vašu decu", "Zavisnost od interneta utiče na mozak na sličan način kao kokain" samo su neki od naslova koji su se u poslednjih desetak dana pojavili u svetskim medijima poput Gardijana, NBC-a i CBS News.

Vesti sreda 30.05. 15:30 Komentara: 5
strana 1 od 55 idi na stranu