Direktor Vibera ekskluzivno za B92 o sigurnosti na internetu

Đamel Agaua, generalni direktor kompanije Rakuten Viber, objasnio je ekskluzivno za B92 na koji način funkcioniše zaštita podataka na internetu i aplikacijama za razmenu poruka. On u pismu iz ličnog i profesionalnog ugla pojašnjava zašto je enkripcija važna, ali i svoje stanovište u vezi s nedavnim događajima, kao i kojoj i kakvoj aplikaciji treba da poverite svoje poruke... Njegovo pismo vam u nastavku prenosimo u celosti.

Izvor: B92
Podeli
Đamel Agaua, CEO Rakuten Viber
Đamel Agaua, CEO Rakuten Viber

Proteklih nedelja, način raspolaganja korisničkim podacima je postalo veoma kontroverzna tema. Za mnoge džinove interneta, podaci korisnika postali su njihov glavni kapital; no, umesto da su primorani da za njih plaćaju – mi, njihovi korisnici, im to prepuštamo – besplatno. Društvene platforme, kao i one za razmenu poruka – zasnivaju se na implicitnoj međusobnoj razmeni: korisnici postavljaju lične informacije o svom životu, a zauzvrat su im na raspolaganju razni internet alati za deljenje tih informacija. Najčešće, uslovi za korišćenje aplikacija tvrde da korisnici imaju potpunu kontrolu nad informacijama koje dele i nad načinima deljenja. Ipak, postaje sve jasnije da su, zapravo, često platforme te koje kontrolišu korisničke podatke i sa njima čine šta im je volja – što ponekad ima katastrofalne i nepredvidive posledice.

Ove platforme su prave riznice sa blagom informacija, poput hronike najdragocenijih uspomena iz naših života – koje smo dobrovoljno podelili sa prijateljima i porodicom. Međutim, ponekad se dešava da se ovi momenti dalje dele sa trećim licima, bez našeg razumevanja, saglasnosti ili znanja. Da li ste ikada primetili kako vam se najednom pojavi reklama za piceriju među vestima na Fejsbuku – tik nakon što ste predložili prijatelju da se nađete na pizzi večeras? To nije slučajnost, već – biznis. Neko će reći da je to u vašem interesu, dodatna vrednost za vas dok ćaskate sa prijateljima. Budite sigurni – to je zapravo način na koji društvene mreže ostvaruju vrednost dok čitaju vaše četove.

Biranje prave aplikacije za razmenu poruka nalik je biranju pravog partnera. Zapravo, odnos koji uspostavljate sa omiljenom aplikacijom za razmenu poruka je verovatno najintimniji – jer putem nje komunicirate sa ljudima od najveće važnosti u vašem životu. Morate biti sigurni da možete imati poverenje da će aplikacija koju koristite bezbedno čuvati vaše informacije, i da ih neće prodati onome ko bude ponudio najveću cenu za njih.

Enkripcija sa-kraja-na-kraj (End-to-end Encryption) je tehnički termin sa kojim se mnogi razmeću, ali nije teško razumeti njegovo značenje: sadržaj koji stvarate – bilo da se radi o tekstualnim, glasovnim ili video porukama, fotografijama i video klipovima – zaštićen je “skremblovanjem” (ili “hašovanjem” – što je novi popularni termin) od momenta kada je poslat sa jednog uređaja, do momenta prijema na odabranom drugom uređaju. Sadržaj ne može biti pročitan tokom prenosa, ni preko centralnih servera aplikacije kojom se prenosi. Jednom kada su podaci isporučeni primaocu, sadržaj tog četa više ne postoji na centralnim serverima. Ako postoji problem prilikom isporuke poruke, ona će ostati pod enkripcijom u ograničenom vremenskom periodu, dok je primalac ne prihvati – i onda, takođe, nestati sa servera kada bude konačno isporučena. Uređaj primaoca je jedini koji ima šifru da otključa poslatu skremblovanu poruku– dok sama platforma ne raspolaže tom mogućnošću.

Mnoge aplikacije za razmenu poruka dozvoljavaju da pristupite svojim četovima putem bilo kog internet pretraživača, uz registraciju i lozinku. Da bi se ovo postiglo, sadržaj poruka mora biti sačuvan na centralnom serveru u dešifrovanoj formi. U tom slučaju, enkripcija sa-kraja-na-kraj više ne važi, što vašu privatnost momentalno izlaže riziku. Vaši četovi, do tada namenjeni za privatnu komunikaciju sa prijateljima i porodicom, najednom postaju čitljivi i pristupačni za reklamne potrebe, dostupni trećim licima i podložni hakovanju.

U današnjem okruženju visokog rizika za opštu bezbednost, potrebne su nam platforme koje čuvaju privatnost korisnika kao svetinju, kao i pravo na bezbednost, bez obaveze da prosto prestanete da delite informacije. Aplikacije za razmenu poruka sa enkripcijom sa-kraja-na-kraj koja se primenjuje na svu direktnu komunikaciju, grupne četove i pozive, nude korisnicima odgovarajući nivo zaštite. Važno je da ove aplikacije nemaju pristup porukama koje razmenjuju njihovi korisnici, i - samim tim – ne mogu da ih čitaju. Ove mere bezbednosti trebalo bi da se primene kao osnovni standard – umesto što zahtevaju od korisnika da prolaze kroz lavirint beskrajnih podešavanja kako bi aktivirali enkripciju. Privatnost i bezbednost moraju deo osnovnih postavki za sve korisnike. Izlaganje ličnog sadržaja može biti ponuđeno kao opcija jedino ako ste u potpunosti upoznati koje će se informacije javno deliti i zbog čega.

Iz godine u godinu, na dnevnom nivou kao korisnici delimo sve više informacija, i na isti način bi trebalo da rastu i naša prava na privatnost i metode zaštite. Proverite da li mnogi strastveni zagovornici privatnosti prelaze sa reči na dela, i da li primenjuju enkripciju sa-kraja-na-kraj kao osnovni standard. Na taj način ćete biti sigurni: da li ste korisnik kome je privatnost obezbeđena – ili je vaša privatnost zloupotrebljena.

Vesti

Može li Nokia 3310 da preživi milion volti? /VIDEO

Nokia 3310 poznata je kao najotporniji telefon. Kako se ovaj telefon nosi sa visokim naponom pokušala je da dokaže ekipa jednog Jutjub kanala. Sproveli su eksperiment pokušavajući da ustanove da li će udar od million volti preživeti stari telefon ili će se bolje “pokazati” pametni telefon sa deset jezgara. Pogledajte šta se dogodilo.

Vesti četvrtak 31.05. 08:35 Komentara: 13

"Ovo je najbolji način da se rešite zavisnosti od telefona"

"Facebook bi trebalo regulisati kao industriju cigareta", "Previše vremena na ekranu deluje kao digitalni heroin na vašu decu", "Zavisnost od interneta utiče na mozak na sličan način kao kokain" samo su neki od naslova koji su se u poslednjih desetak dana pojavili u svetskim medijima poput Gardijana, NBC-a i CBS News.

Vesti sreda 30.05. 15:30 Komentara: 5
strana 1 od 55 idi na stranu