Kalifornija počela da koristi program koji prati šta građani pišu

Zapadni Sakramento u Kaliforniji pokrenuo je novi kontroverzni program koji prati šta ljudi pišu na društvenim mrežama.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Program ZenCity analizira sve javne objave na Facebooku, Twitteru i Instagramu kako bi saznao više o razmišljanju korisnika društvenih mreža, njihovim stavovima i interesovanjima.

Gradski zvaničnici rekli su da im ovo omogućava da brzo reaguju na probleme građana, ali mnogi građani brinu da to vodi masovnom sakupljanju podataka, kao što je to bio slučaj sa Cambrdige Analyticom.

"Ovaj program omogućava nam da čujemo celu zajednicu, a ne samo najglasnije koji dolaze u naše kancelarije", izjavio je gradonačelnik Kristofer Kabladon.

Zapadni Sakramento je prva američka država koja je prihvatila program ZenCity, ali se on uveliko koristi širom sveta, piše Klix. Zbog njega su mnogi korisnici društvenih mreža promenili svoje naloge iz javnih u privatne.

Vesti

Može li Nokia 3310 da preživi milion volti? /VIDEO

Nokia 3310 poznata je kao najotporniji telefon. Kako se ovaj telefon nosi sa visokim naponom pokušala je da dokaže ekipa jednog Jutjub kanala. Sproveli su eksperiment pokušavajući da ustanove da li će udar od million volti preživeti stari telefon ili će se bolje “pokazati” pametni telefon sa deset jezgara. Pogledajte šta se dogodilo.

Vesti četvrtak 31.05. 08:35 Komentara: 13

"Ovo je najbolji način da se rešite zavisnosti od telefona"

"Facebook bi trebalo regulisati kao industriju cigareta", "Previše vremena na ekranu deluje kao digitalni heroin na vašu decu", "Zavisnost od interneta utiče na mozak na sličan način kao kokain" samo su neki od naslova koji su se u poslednjih desetak dana pojavili u svetskim medijima poput Gardijana, NBC-a i CBS News.

Vesti sreda 30.05. 15:30 Komentara: 5
strana 1 od 55 idi na stranu