71 gimanzija u Srbiji zainteresovana za uvođenje IT odeljenja

Za uvođenje novih IT odeljenja do sada se zainteresovala 71 gimnazija u Srbiji, rekao je danas pomoćnik ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci Saša Stojanović.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2018.

16:32

71 gimanzija u Srbiji zainteresovana za uvođenje IT odeljenja
Thinkstock / Ilustracija

On navodi da će učenici osmog razreda moći da se prijave za IT odeljenja od 11. do 14.maja, dok će 3.juna polagati prijemni ispit iz matematike.

''IT tehnologije zahtevaju poseban nivo razmišljanja učenika, pa će se na prijemnom traži viši nivo znanja iz matematike u odnosu na standardna odeljenja, biće zastupljeni zadaci iz srednjeg i naprednog nivoa'', rekao je danas Stojanović novinarima u osnovnoj školi ''Kralj Petar Prvi''.

U toj, kao i u školama širom Srbije, danas je održan Info dan tokom kojeg su se učenici osmog razreda informisali o specijalizovanim IT odeljenjima u gimnazijama.

Stojanović je naveo da postoji disbalans između ponude i potražnje za IT kadrovima u Srbiji zbog čega, kako kaže, Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete uvode nova specijalizovana IT odeljenja.

''Ministarstvo sprovodi obuke nastavnika za IT odeljenja i priprema stručnu literaturu koja će se koristiti u nastavi'', kazao je Stojanović i izrazio nadu da će biti popunjena sva odeljenja u gimnazijama koje su se prijavile za uvođenje IT odeljenja

Direktor kompanije SAGA Nebojša Bjelotomić ukazao je na procene Evropske unije da Evropi trenutno nedostaje pola miliona IT stručnjaka i naveo da će i u Srbiji nakon sprovođenja digitalizacije biti velika potražnja za tim kadrovima.

''Ako se uzme u obzir procena EU, uz zarade koje su mnogo veće nego kod nas, onda je Srbija u problemu jer će evropske zemlje moći da privuku naše kadrove'', kazao je Bjelotomić koji je prisustvovao Info danu u školi ''Kralj Petar Prvi''

On smatra da učenicima koji završavaju osnovnu školu treba omogućiti da se bave savremenim tehnologijama, ali i da ne treba da se opterećuju time da li će postati IT stručnjaci.

''Ne moraju svi da budu programeri, ali s obzirom da će IT postati deo profesionalnih i ličnih života, dobro bi bilo da razumeju već sada kako to funkcioniše'', naveo je Bjelotomić.

Nastavnica informatike u OŠ ''Kralj Petar Prvi'' Slavica Nikić kaže da su učenici osmog razreda veoma zainteresovani za upis u IT odeljenja, kao i da razumeju da zanimanja iz IT sektora predstavljaju budućnost.

''Jedino ih pomalo plaši matematika, ali im govorim da to ne treba da im bude prepreka i da treba da rade kako bi upisali. Ako ovladaju tehnikama koje se izučavaju u gimnazijama i na fakultetima, biće spremni za budućnost'', navela je Nikić.

Učenica osmog razreda škole ''Kralj Petar Prvi'' Teodora Vuković zainteresovana je da upiše IT odeljenje jer smatra da bi u školi stekla potrebna znanja iz savremenih IT nauka.

''Posle srednje škole mogla bih da se bavim IT tehnologijama ili da upišem bilo šta drugo. Informatiku smo imali samo u sedmom razredu, ali se bavim time van škole i išla sam na nekoliko kurseva'', kaže Teodora.

Spisak gimnazija u kojima će moći da se upiše IT odeljenja biće objavljen u konkursu za upis u srednje škole koji izlazi u maju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: