Facebook im uradio ovo bez znanja i sad mora da im plati odštetu

Ko bi rekao da će se neko dosetiti ovoga, ali zvuči sasvim realno kao osnova za tužbu.

Izvor: index.hr
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Nakon odluke američkog federalnog suda, Fejsbuk će se suočiti s tužbom trojice korisnika iz Ilinoisa zato što je kompanija kroz opciju prepoznavanja lica prikupljala biometrijske podatke, za šta im oni nisu dali dozvolu. Reč je o opciji “označi prijatelja” koja prepoznaje osobe na objavljenim fotografijama, a koja je zaživela još 2010. godine.

Prema zakonu države Ilinois, Fejsbuk bi za to mogao biti kažnjen novčanom kaznom koja se kreće od 1.000 do 5.000 dolara za svaki put kad je opcija primenjena na nečijoj fotografiji bez pristanka te osobe.

Iako je Fejsbuk tu tehnologiju na području Evropske unije prestao da koristi 2012. godine, nakon protesta regulatora i kampanja za zaštitu privatnosti, u SAD-u je ona ostala u upotrebi. Veruje se da ta funkcija podleže zakonu države Ilinois o zaštiti biometrijske privatnosti.

Sudija Džejms Donato presudio je da su optužbe stanovnika Ilinoisa Nimeša Patela, Adama Pezena i Karla Likate bile dovoljno utemeljene za tužbu koja će se odnositi na period nakon 7. juna 2011. godine.

Veruje se da bi Fejsbuk mogao da plati milijarde dolara odštete. Presuda sudije je jasna, Fejsbuk je skupljao “bogatu kolekciju podataka o korisnicima, uključujući i prebivalište, te IP adresu”. Fejsbuk je priznao da može identifikovati korisnike iz Ilinoisa za koje je izradio predložak po kojem prepoznaje lica.

Taj predložak može se izraditi iz deset ili više fotografija koje se nalaze na nečijem profilu.

“Iako velik broj korisnika nije imao dovoljno označenih fotografija za generiranje predloška, u januaru 2011. godine prosečan korisnik je bio tagovan na 53 fotografije, što je daleko više od potrebnih deset”, stoji u sudskom podnesku iz decembra.

Portparol Fejsbuka izjavila je da je kompanija razmotrila sudsku presudu te i dalje veruje da je tužba neutemeljena te će se snažno braniti. Dodala je da je kompanija od starta bila veoma otvorena oko te tehnologije. Osim toga, Fejsbuk je korisnicima nudio da isključe tu opciju i onemoguće da ih drugi taguju na fotografijama. Osim toga, potvrdili su da su prikupljali podatke o ponašanju svojih korisnika i izvan te društvene mreže.

“Kad posetite neku stranicu ili aplikaciju koja koristi naše usluge, mi primamo informacije o tome čak i ako niste ulogovani na Fejsbuk ili ga ne koristite”, rekao je direktor za upravljanje proizvodima Dejvid Bejzer, braneći se da isto rade Google i Twitter.

Vesti

Nintendo Labo se prodaje ispod očekivanog

Kada je u januaru ove godine Nintendo predstavio Nintendo Labo, mnogi su se zapitali da nije 1. april stigao dosta ranije, i utisak je bio negde između “Nintendo je genije” i “Nintendo je zapravo počeo da uvaljuje ljudima karton”.

Vesti ponedeljak 30.04. 21:11 Komentara: 8

Koliko često treba čistiti tastaturu?

Australijski naulnici u nedavnoj studiji otkrili su da daska na wc šolji ima pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra, što zapravo i nije mnogo. Na tipičnoj tastaturi, posebno onoj koju deli više ljudi, situacija je, po istoj studiji, čak 400 puta gora.

Vesti subota 28.04. 08:35 Komentara: 13
strana 1 od 57 idi na stranu