Strah od WA i Telegrama: Francuzi razvijaju sopstveni servis

Francuzi strahuju od potencijalnih bezbednosnih propusta poznatih servisa za komunikaciju poput Telegrama i WhatsAppa koje koriste brojni članovi vlade i visoki državni zvaničnici, a čak je i predsednik Makron poznati korisnik Telegrama.

Tehnopolis

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Sreda, 18.04.2018.

20:15

Strah od WA i Telegrama: Francuzi razvijaju sopstveni servis
Foto: Gettyimages

Iako su ove mreže bezbedne i koriste enkripciju za zaštitu sadržaja i korisnika, za Francuze je problem što je reč o ruskim i američkim kompanijama i smatraju da im je za što veću bezbednost potreban komunikacioni servis čiji će serveri biti smešteni u Francuskoj.

Zbog toga su se odlučili na razvoj sopstvenog servisa koji bi u komunikaciji državnih zvaničnika trebalo da zameni aplikacije poput WhatsAppa i Telegrama. Testiranje ove aplikacije trenutno je u toku (testira je grupa zvaničnika, a njeno ime još nije poznato) i ako se pokaže uspešnim, već ovog leta cela vlada moraće da se prebaci na novu platformu i komunicira isključivo putem nje.

Ipak, planovi za ovu aplikaciju mnogo su veći, tako da bi nakon toga trebalo da postane dostupna svim Francuzima (nije poznato da li će biti dostupna globalno), što znači da će barem na tom tržištu postati veliki konkurent najpopularnijim servisima, piše Zimo.

Francuska vlada već koristi neke komunikacione servise koje je razvila odbrambena i IT kompanija Thales – njihova aplikacija za pametne telefone Citadel "namenjena je profesionalcima" i ima većinu poznatih opcija kao i najpopularnije aplikacije za dopisivanje, uključujući i enkripciju glasovnih poziva i deljenja datoteka, piše Reuters.

Ostaje da se vidi da li će državna aplikacija koja se trenutno razvija biti popularna među Francuzima ili će se oni držati proverenih platformi koje godinama koriste poput WhatsAppa, Telegrama, Vibera, Facebook Messengera i drugih.

U poslednjih nekoliko dana Telegram ima velike probleme u Rusiji u kojoj je blokiran jer kompanija nije htela da omogući bezbednosnim službama pristup tajnim porukama korisnika. Ruske službe tražile su pristup porukama zbog zaštite od terorizma, ali im je šef Telegrama Pavel Durov poručio da privatnost nema cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: